Parlament előtt a cianid-tilalom

Hétfőn a négy parlamenti pártot és a függetleneket képviselő öt honatya egyéni képviselői indítványaként benyújtásra került az Országgyűlésben a cianid-vegyületeket alkalmazó bányászati tevékenységek tilalmát célzó törvénymódosítás.


A javaslatot Lehet Más a Politika ökopárt készítette. Az LMP mellett a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége valamint a Védegylet együttműködésével létrehozott Ciánmentes Magyarországot! koalíció [1] által képviselt és további 60 civil szervezet által támogatott javaslat célja, hogy a tragikus 2000. évi tiszai ciánszennyezés tíz éves évfordulójára az Országgyűlés jogszabályban mondja ki a veszélyes cianidos technológia magyarországi alkalmazásának tilalmát.

Az Ángyán József (Fidesz), Katona Kálmán (független), Nagy Andor (KDNP), Orosz Sándor (MSZP) és Velkey Gábor (SZDSZ) által jegyzett, T/11163 számon nyilvántartásba vett javaslat a bányászati törvény módosításával valósítja meg a kívánt célt.

A javaslat elfogadásával Magyarország kezdeményező szerepre tehet szert a környezeti biztonság megteremtésében, és hozzájárulhat a régió más országaiban, így például Romániában és Bulgáriában folytatott, a cianidos bányászati technológia betiltását célzó erőfeszítések sikeréhez is.

[1] A Ciánmentes Magyarországot! koalíció honlapja: http://cianmentes.org/