Négypárti egyetértés a cián bányászati betiltásáért


Budapest, 2009. november 5.:  A Ciánmentes Magyarországot! címmel szervezett demonstrációt a Lehet Más a Politika párt közösen a Greenpeace-szel, a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Védegylettel. A négy szervezet közös kampányának célja, hogy Magyarországon törvénybe iktassák a bányászatban a cián használatának tilalmát. A kezdeményezés a mai napon fontos fordulóponthoz ért, hiszen a négy parlamenti frakció politikusai álltak az ügy mellé, és a napokban a beterjesztik a parlament elé a javaslatot. A demonstráción a civilek mellett felszólalt Orosz Sándor az MSZP, Rétvári Bence a KDNP, Bácskai János a FIDESZ, Jávor Benedek az LMP részéről, akikhez Katona Kálmán független képviselő is csatlakozott.


Nemsokára tíz éve lesz, hogy egy nagybányai zagytározóból ciános szennyvíz került a Tiszába, óriási pusztítást végezve a folyó élővilágában, és évekre tönkretéve a tiszai halászatot és turizmust. A ciánszennyezés után az EU és az ENSZ szakértő munkacsoportjai több mint ötven potenciális szennyező-forrást azonosítottak. Ezen „időzített bombák” mellett számos új, veszélyes aranybánya beruházás fenyeget a Kárpát-medencében. Többek között cianidos bányatechnológiát terveznek használni a romániai Verespatakon is, amely projekt ellen vállvetve küzdenek a román és magyar környezetvédők.

„A nagybányaihoz hasonló balesetek elkerülése érdekében tartjuk fontosnak a cián bányászati alkalmazásának betiltását. Ezért is csatlakoztunk 61 civil szervezettel együtt a Ciánmentes Magyarországot! kampányhoz.” – mondta el Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

„Az utóbbi hetekben e törvény támogatása érdekében egyeztettünk parlamenti képviselőkkel, s úgy tűnik, a munkának hamarosan meglesz a gyümölcse” – tájékoztatott Jávor Benedek, az LMP szóvivője.

 „Amikor 2000-ben az EU Vízügyi Minisztereinek bemutattam a tiszai ciánkatasztrófa képeit, elszörnyedtek, közös fellépést ígértek.  Aztán 10 évig nem történt semmi…” – mondta el Katona Kálmán, volt vízügyi miniszter, aki most ezért is tartja fontosnak a kezdeményezést, és segíti annak törvényszintre emelkedését. „A környezetvédelem teremtésvédelem is egyben, emberi-környezeti örökségünk megőrzése kötelességünk.” – tette hozzá Rétvári Bence a KDNP képviseletében. „Lehet, hogy az arany drága, de értéke a víznek van” – fogalmazta meg Orosz Sándor, MSZP-és képviselő.

„A tragikus tiszai ciánszennyezés 10 éves évfordulója megfelelő alkalom arra, hogy egy törvény elfogadásával is kinyilvánítsuk elkötelezettségünket a különösen súlyos kockázatot hordozó bányászati eljárás hazai alkalmazásának  egyértelmű elutasításában, egyúttal elősegítve a környező országok törvényhozásainak hasonló döntését, melyek földrajzi helyzetünknél fogva hazánk környezeti kockázatait is nagyban csökkentené.” – üzente Velkey Gábor SZDSZ-es politikus a demonstrálóknak, aki sajnos nem tudott részt venni az eseményen, de a kezdeményezést szintén támogatja.

További információ
Fidrich Róbert, 216-7297