Éghajlatvédelem és gazdaságélénkítés, lendület a lakossági energiahatékonysági beruházásoknak - erről szól a Magyar Természetvédők Szövetsége klímatörvény javaslata


2009. október 19-én budapesti állomásához érkezett a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) által szervezett legújabb éghajlatvédelmi kampány, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését. Az utcai akcióban ezúttal a klímatörvény kezdeményezés tartalmára hívták fel a figyelmet a környezetvédők.


A klímatörvény környezetvédők által javasolt tartalmi elemei olyan gazdaságélénkítést irányoznak elő, amelyek az energiahatékonyság növelésének irányába hatnak. A javaslat serkentené és jelentős összegekkel finanszírozná a lakossági energiahatékonyságra és a megújuló energiaforrások használatára irányuló beruházásokat. A rendszer "befizetői" az erőforrásokat átlagon felül, pazarló módon használó emberek lennének, az elszámolás pedig egy igazságos és átlátható rendszer keretében működne.

A Magyar Természetvédők Szövetsége által megbízott Öko Zrt. tanulmánya számos szempontból vizsgálja az éghajlatvédelmi szabályozás MTVSZ által elképzelt működtetését és hatásait. A tanulmány is alátámasztja, hogy a gazdaságélénkítés érdekében a hazai, környezetbarát technológiákat és szolgáltatásokat kell ösztönözni és a tervezett éghajlatvédelmi törvény újabb lehetőséget teremtene a kis- és középvállalkozások megerősítésére.
A tanulmány rámutat a tervezett klímatörvény foglalkoztatásra gyakorolt jótékony hatására is: például az építőiparban foglalkoztatottak esetében akár 30%-os bruttó foglalkoztatottság-bővülés elérését is lehetségesnek tartja. (A tervezet gazdaságélénkítő és foglalkoztatottság-bővítő hatásairól további részletek találhatóak a csatolt háttéranyagban.)

Az akciónapon a természetvédők egy utcai játékba való bekapcsolódásra buzdították a járókelőket. A játék bemutatja, hogyan kereshetnek pénzt és miből valósíthatnak meg energiahatékonysági beruházásokat azok, akik takarékosan bánnak természeti erőforrásainkkal.
A játék arra világít rá, hogy a javasolt klímatörvény mindenki számára nyújt előnyöket: bevezetésével csökkenthetőek az energiakiadásaink és a magyar gazdaság fosszilis- és importfüggősége, jelentős számú, új zöld munkahely teremthető és növelhető a helyi piacok szerepe. Ezáltal megújulhat a magyar gazdaság, erősödhet a versenyképessége. A klímatörvénnyel összességében tehát az egyén és a gazdaság is jól jár.

"Örömmel látjuk, hogy a járókelőket érdekli, hogy milyen megoldásokban gondolkodunk az éghajlatváltozás és a gazdasági válság összefüggő problémájára. Az utcai játékokkal arra mutatunk rá, hogy hosszú távon csak a fosszilis energiafogyasztás mérséklésével és zöld gazdaság élénkítésével lehet megoldást találni." -- mondta Botár Alexa a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelmi programvezetője.

A budapesti akciónap fotói

További információ:
www.klimatorveny.hu


A Magyar Természetvédők Szövetsége által kezdeményezett Klímatörvény háttere

A természetvédők javaslata, hogy az Országgyűlés 2010-re fogadjon el egy klímatörvényt, amely kikényszeríti és ösztönzi a takarékossági és megújuló energia beruházásokat és ezáltal megoldást kínál az éghajlat védelmére és a gazdasági válságban súlyosbodó energiaproblémák megoldására. A Szövetség szerint a megvalósuláshoz olyan gazdasági-jogi keretrendszer szükséges, amely segíti a változtatást.

Mit tartalmazzon a klímatörvény?

- A fosszilis energiahordozók felhasználásának ütemezett csökkentését 2050-ig 80%-kal,
- a lakosság környezeti tudatosságának javítását,
- a megújuló technológiák fejlesztését és elérhetőbbé tételét,
- zöld beruházásokat támogató információs és intézményrendszer kialakítását,
- a zöldfelület rekonstrukcióját és növelését az építésszabályozással párhuzamosan,
- a társadalom termelői és fogyasztói struktúrájának átalakítását.

A klímatörvény egy társadalmilag igazságos Erőforrás kvótán keresztül valósítaná meg a jelenlegi túlfogyasztás fokozatos mérséklését. Az iránymutató kvóta alapján energiatakarékos, megújuló beruházásokat kezdhetnénk a Visszatérülő Alap 0%-os kamatú finanszírozásával, amely mindenki számára hozzáférhetővé válna. Megtakarításaink által csökkenthető egyéni fogyasztásunk és hozzá járulhatunk a Föld üvegházhatású-gázkibocsátásának mérsékléséhez is.