Audiovizuális műsor a Szigeten és egy vasúti vagonban berendezett kiállítás a Nyugati Pályaudvaron a megújuló energiák népszerűsítésére


Budapest, 2009. augusztus 14.: A Magyar Természetvédők Szövetsége és nemzetközi partnerei (Energia Unió) minden eddiginél nagyobb szabású látvánnyal készültek a Sziget fesztiválra. A zöldek a legmodernebb audiovizuális technikát használják fel arra, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozásra és a megújuló energiákban rejlő lehetőségekre. Az angol Coldcut együttes – a zöldek felkérésére – vasárnap rendhagyó fellépésre készül a Szigeten. Egy nappal korábban a Nyugati Pályaudvaron egy vasúti vagonban berendezett kiállítással várják a zöldek az érdeklődőket.


A szervezők szeretnék felkelteni a fiatalok megújuló energiák iránti érzékenységét és mindezt a tömegsokkoló üzenetek helyett, inkább újító eszközök felhasználásával teszik majd. Arra bátorítják a fiatalokat, hogy eddig szokatlan módon, pozitív gondolatokkal, ill. a zene és a képek nyelvét használva tudjanak meg többet a klímaváltozásról és a megújuló energiákban rejlő lehetőségekről.  

A Nyugati Pályaudvaron augusztus 15-én 13 és 19 óra között látogatható kiállítás  - melynek neve Gridio -, egy egészen egyedülálló audiovizuális élményben részesíti majd a látogatókat. Annak érdekében, hogy az installáció szállítása a leginkább környezetbarát és energia-hatékony legyen, a rendezők az egész felszerelést vasúton szállították Budapestre és egy vasúti vagonban nézhetik meg az érdeklődők.
A szórakoztató-tanító installáció nyomás-szenzorokkal működik, amelyek egy rácson keresztül érzékelik a bent lévők mozgását, majd ennek hatására adnak hangokat és működtetnek képeket egy óriási kivetítőn.  A speciális sátor tudatformáló helyszín és egyben kortárs művészeti kiállító-terem is.

Ezzel a modern installációval arra szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét, hogy milyen óriási lehetőségek rejlenek a megújuló energiák felhasználásában. A klímaváltozás elleni hatékony küzdelem a jövő generációjának kezében van és sikere nem képzelhető el a geotermikus energiák felhasználása nélkül. – mondta  el Martha Bissmann, a 24 országos európai túra egyik főszervezője.  

A londoni Coldcut együttes augusztus 16-i fellépése is rendhagyó lesz a Szigeten.  A szervezők felkérésére az együttes külön erre a célra fejlesztette ki legújabb audiovizuális műsorát, amely a Burn Arénában lesz látható 19:30-tól.



Az Energia Unió kampánykörútról
Az Energia Unió túra egy fiatalokat és döntéshozókat célzó pán-Európai kampány-körút, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra és annak következményeire, valamint célja, hogy elhivatottságot ébresszen a fiatalokban a klímaváltozás elleni küzdelemben. A kampány szeretné feltárni a intelligens energiában, azaz a megújuló energiaforrásokban és az energia-tudatos viselkedésben lappangó lehetőségeket.
Az Energia Unió túra két éves időszakot ölel át.
További érdekességek az európai körútról: www.energyunion.eu

Megújuló intelligens energia - mit is jelent valójában?
Megújuló, vagy alternatív energiának azokat az energiákat nevezzük, amelyeket hasznosítása során nem merül ki az energia forrása, a későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőle energia. A fosszilis energia vagy atomenergia pl. nem nevezhető megújulónak, hiszen ezek esetében a felhasznált energiaforrás folyamatosan csökken és az nem képes megújulásra.
Megújuló energiaforrások pl.: napenergia, szélenergia, geotermikus energia, vízenergia. A geotermikus energia kivételével a felsoroltak mindegyike közvetlen vagy közvetett módon a nap energiájából származnak. A geotermikus energia pedig  a Föld mélyében zajló folyamatokból ered.