Az Országgyűlés határozatot hozott a klímatörvény érdekében


Budapest, 2009. június 23.: A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa kezdeményezésére a hétfő esti órákban az Országgyűlés elfogadta az éghajlatvédelmi kerettörvény elkészítéséről szóló határozatot. Ezzel óriási lépés történt a klímatörvény megvalósulása felé, hiszen azonnal elindulhat a törvénytervezet tartalmi kidolgozása.


Felemelő pillanat, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége civil összefogással működő klímatörvény kezdeményezése meghozta első gyümölcsét. A Parlament a mostani döntésével elismerte a klímatörvény iránti társadalmi igényt és egyértelműen kiállt a folyamat mellett. - értékelte a döntést Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A határozat előkészítése Magyarországon ritkának számító konszenzussal történt: az Országgyűlés mindhárom, Gazdasági, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága egyhangúan támogatta a határozati javaslatot. A
határozat értelmében a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsa a kormánnyal és társadalmi szereplőkkel együttműködve elkezdi kidolgozni az éghajlatvédelmi jogszabály tervezetét, amely az egyeztetéseket követően 2010. február végéig kerül a Parlament elé.

A 324 igen és 1 nem szavazattal elfogadott határozat szerint az éghajlatvédelmi kerettörvénynek többek között tartalmaznia kell Magyarország üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkentési céljait; egy szabályozási rendszer alapjait a fosszilis energia felhasználás ütemezett csökkentésére; a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését, illetve hatékonyabb energiatakarékossági és energiahatékonysági szabályozás kialakítását; továbbá hatékony közgazdasági ösztönzők létrehozását a szerkezetváltozáshoz szükséges lakossági, közösségi és gazdasági beruházásokhoz. A természetvédők üdvözölték a határozatot, mert az egybevág célkitűzéseikkel.

A klímatörvény kezdeményezés sikerének egyik kulcsa, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége és regionális partner szervezetei által 2008 ősze óta szervezett helyi akciók, fórumok és találkozók nyomán a klímatörvény ügye széles társadalmi támogatottságot ért el. A petíciót 82 országgyűlési képviselő, 180 civil szervezet és tízezer lakos
támogatta a tegnapi napig. Az emberek párt-függetlenül állnak e pozitív, közérdekű ügy mellé, ez egy olyan ügy, ami összekovácsolhatja a társadalmat a válság idején is -- mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelmi programvezetője.


A klímatörvényt támogató országgyűlési képviselők valamit civil szervezetek listája, az MTVSZ klímatörvény koncepciója és egyéb letölthető anyagok: www.klimatorveny.hu