A Shell azonnal szüntesse be a gázégetést! Csatlakozzon Ön is az Internetes levélíró kampányunkhoz!


2009. május 26-án az Shell olajipari óriásvállalat bűnrészesként fog részt venni az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Bíróságán az emberi jogok megsértésének ügyében indított sorsdöntő tárgyaláson. A Shellnek számos komoly váddal kell szembenéznie, beleértve az egyik nigériai katonai diktatúrával történő összeesküvést, amely Ken Saro-Wiwa és nyolc aktivista társa kivégzéséért felelős. Ken Saro-Wiwa és társai tömegmozgalmat szerveztek a Shell környezetpusztítása ellen saját szülőföldjük védelmében, az olajban gazdag Niger-delta vidékén. A gázégetés volt az egyik olyan ügy, amely ellen küzdöttek és amely végül a halálukat okozta.


A gázégetés veszélyezteti az emberek egészségét, károsítja a helyi ökoszisztémákat, hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsájt ki, rengeteg földgázt pazarol el, továbbá szemben áll a nigériai törvényekkel.

A Shell vezérigazgatója, Jeroen van der Veer idén nyáron visszavonul. Meg van rá a lehetősége, hogy megválassza, hogy milyen örökséget hagy maga után: egy olyat, amelyik környezetpusztítással és megszegett ígéretekkel teli, vagy egy olyat, amelyik erős vezetést és előrehaladást tartalmaz azáltal, hogy a Shell megszünteti a gázégetést. A tárgyalás közeledtével hatalmas lehetőség nyílik arra, hogy segítsünk neki meghozni a jó döntést azzal, ha egy internetes levél elküldésével figyelmeztetjük őt a helyes választásra.

Küldje el Ön is az elektronikus levelet a saját nevében! Az alábbi linkre kattintva egy angol nyelvű oldalra jut, ahol a megfelelő mezők kitöltésével tudja elküldeni a levelet. A piros négyzetekkel jelölt ablakok (név, e-mail cím, ország, cím („Stop gas flaring in Nigeria”), valamint a levél szövegtörzse végén írja be a saját névét! Mindezek után a levél alatt bal oldalt található „send” (küldés) gomb megnyomásával továbbítható a levél a Shell holland vezérigazgatójához. Segítségét előre is köszönjük!

Az angol nyelvű levél magyar fordítása