Németország is betiltotta a génmódosított kukorica termesztését


Berlin-Budapest, 2009. április 14.: Németországban is tilos lesz a genetikailag módosított kukorica termesztése – jelentette be  a német mezőgazdasági miniszter. Ilse Aigner szerint jogosan feltételezhető, hogy a Monsanto cég által kifejlesztett MON810-es genetikailag módosított kukorica veszélyt jelent a környezetre.

 
A tilalom alapja a mezőgazdasági miniszter szerint egy luxemburgi tanulmány, amely szerint a MON810-es génmódosított kukorica kockázatot jelent bizonyos lepkefajokra, katicabogarakra és vízibolhákra. Németország e veszélyre hivatkozva alkalmazza az EU irányelv által lehetővé tett védzáradékot.

A MON810-es kukorica az egyetlen genetikailag módosított növény, amelynek köztermesztését engedélyezték az Európai Unóban. E génmódosított kukorica fajtacsoport termesztését azóta több EU tagállam is betiltotta: Ausztria, Görögország, Magyarország, Luxemburg, Franciaország.

Aigner, aki tavaly októberben vette át a német mezőgazdasági minisztérium vezetését, korábban már kilátásba helyezte, hogy az idei - április vége felé esedékes - vetést megelőzően érvényesíteni fogják a tilalmat. A döntés következtében már idén sem szabad  génmódosított kukoricát termeszteni Németországban.

A MON810-es génmódosított kukorica németországi termesztési tilalmának megszületését  az elmúlt hetekben a Föld Barátai német tagszervezete, a BUND, valamint a Greenpeace is szorgalmazta, s velük együtt mi is örömmel fogadtuk a ma bejelentett döntést.

Források: MTI, Reuters, BUND, MTVSZ