Elindult a 2009-es éghajlatvédelmi akciókörút


Budapest, 2009. április 15. A Magyar Természetvédők Szövetsége és 8 regionális környezetvédő szervezet 2009. április 15-én elindította legújabb éghajlatvédelmi kampányát, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését.


Magyarország az éghajlatváltozás káros hatásainak erősen kitett térségben fekszik. A kockázatok csökkentése érdekében mielőbb környezetbarát életmódra kell váltanunk és a gazdaságnak is ilyen irányba kell átalakulnia. A Magyar Természetvédők Szövetsége aggodalommal figyeli a Magyarországon és a világban lezajló válsághelyzeteket és az azokra adott globális vagy nemzeti válaszokat. A Szövetség hiányolja a problémák eddigiektől merőben eltérő szemléletű megközelítését, annak a felismerését, hogy a környezet és a társadalom helyzetét nem lehet egymástól elválasztani és az e téren adódó problémákat külön kezelni.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslata, hogy az Országgyűlés 2010-re fogadjon el egy klímatörvényt, amely kikényszeríti és ösztönzi a takarékossági és megújuló energia beruházásokat, és ezáltal megoldást kínál az éghajlatvédelmére és a gazdasági válságban súlyosbodó energiaproblémák megoldására. A Szövetség szerint a megvalósuláshoz olyan gazdasági-jogi keretrendszer szükséges, amely segíti a változtatást.
A most induló kampánysorozattal, ill. ezen keresztül a társadalom mozgósításával a Magyar Természetvédők Szövetségének célja: a klímatörvény foglalja magában, hogy hazánkban éves ütemezés szerint kell csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, 2012-től évi átlag 1%-kal.
„Arra kérjük a környezettudatos lakosokat, hogy elektronikus levélben vagy más módon keressék meg az országgyűlési képviselőiket és kérjék őket a klímatörvény támogatására. A választópolgárok online aláírásukkal a www.klimatorveny.hu honlapon is támogathatják a kampányt.” - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének kampánykoordinátora.

A kezdeményezést jelenleg országosan 19 országgyűlési képviselő támogatja. A természetvédők abban bíznak, hogy a most kezdődő nagyszabású társadalmi kampánnyal a képviselők többségét meg tudják győzni a klímatörvény fontosságáról.
A kezdeményezés társadalmi támogatottságát jelzi, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács januárban kiadott állásfoglalásában sürgeti egy éghajlatvédelmi kerettörvény elfogadását és egy munkacsoportot is alakított a törvény előkészítésére, amelyet Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezetője vezet.

Az április 15-i Ferenciek terén tartott nyitórendezvényen Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és Nagy Andor (KDNP) a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács társelnöke a támogatásáról biztosította a természetvédőket. A rendezvényen részt vett Greg Dorey magyarországi brit nagykövet (az Egyesült Királyság elsőként fogadott el klímatörvényt), aki szintén támogatja a klímatörvény megszületését.
„A brit klímatörvény fontos eleme, hogy tervezési biztonságot teremt a vállalkozásoknak és a lakosságnak, amely elengedhetetlen az új, klímabarát és energia-hatékony technológiákba való befektetések ösztönzéséhez. A törvény átlátható és rendszeres elszámoltatást biztosít a kormánynak a parlament felé: éves beszámolók készülnek a célok teljesítéséről és legalább ötévente egyszer előrejelzés készül a klímaváltozás várható hatásairól és a javasolt intézkedésekről.” – hívta fel a figyelmet a brit törvény jelentőségére a nagykövet.

Az utcai rendezvényen a járókelők kipróbálhatták a különböző éghajlatvédelmi játékokat és támogatásuk jelzéseképp aláírhatták az ország legnagyobb utcai képeslapját.

A budapesti rendezvény fotói itt láthatóak.

További információ:
Botár Alexa, éghajlati programvezető, MTVSZ, eghajlat(kukac)mtvsz.hu
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, MTVSZ, 1-216-7297
www.klimatorveny.hu