Magyar siker Brüsszelben: maradhat a génmódosított kukorica tilalma!

 
Brüsszel-Budapest, 2009. március 2.: Nagyszerű magyar siker született Brüsszelben, ahol a környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén a tagállamok ismét elutasították a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.


A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace és az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület értesülései szerint az EU tagállamok többsége a március 2-i ülésen leszavazta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazta. Csupán néhány kivétellel a legtöbb tagország támogatta a magyar moratórium fennmaradását. A döntés következtében a magyar tilalom továbbra is érvényben marad.

A döntés egy nagyszerű nemzeti összefogás eredménye: a köztársági elnök, a kormány, a kormánypártok, az ellenzék, parlamenten kívüli pártok, gazdaszervezetek, és környezetvédő szervezetek egyaránt felléptek azért, hogy az EU tagállamok Magyarországot támogassák. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki hozzásegítette hazánkat ehhez a sikerhez. Fontos győzelem ez a magyar mezőgazdaság, természeti környezetünk és az európai demokrácia számára.  – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az Európai Bizottság újabb pofont kapott a tagállamoktól. Két évvel ezelőtt a tagállamok egyszer már kiálltak a génmódosított kukorica magyarországi termesztési tilalma mellett, és a többi országot is figyelembe véve, ez már az ötödik alkalom, hogy minősített többséggel elvetik a Bizottság javaslatát. Hányszor kell még nemet mondanunk, hogy Brüsszel végre tudomásul vegye, hogy Európa nem kér a génmódosított növényekből? - tette fel a kérdést Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse.

A rovarölő mérget termelő kukorica tilalmának fennmaradása jó hír a hazai fogyasztók és a gazdaság számára is. Az európai fogyasztók túlnyomó többsége ugyanis elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélyünk eladni a magyar mezőgazdasági termékeket az érzékeny európai piacon, ha nem termesztünk génmódosított kukoricát - fűzte hozzá Móra Veronika, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület elnöke.

Magyar és osztrák kutatók az elmúlt években készített hatásvizsgálatokban kimutatták az EU-ban termesztésre egyedül engedélyezett génmódosított fajtacsoport, a MON810-es kukorica környezetre és egészségre gyakorolt káros hatását.


További információ:

Fidrich Róbert, MTVSZ, tel: (1)216-7297, (70)2-715-715
Tömöri Balázs, Greenpeace, tel: (20)469-6909
Móra Veronika, ETK, tel: (20)480-4328

----------
A február 20-i, Cseh Követség előtti demonstráció beszámolóját itt olvashatják.