Mérföldkőnél a magyar mezőgazdaság


Budapest, 2009. február 20. - Civil- és gazdaszervezetek, szakértők és szakpolitikusok tartottak demonstrációt Magyarország génmódosítás-mentességének megőrzéséért. Miközben az EU egyik székhelye, Luxembourg városa bejelentette, hogy csatlakozik a génmódosítás-mentes települések és régiók hálózatához, addig az Európai Bizottság az elmúlt hetekben a génmódosított növényekre vonatkozó magyar, francia, görög és osztrák moratóriumok feloldására tett javaslatot. A mai rendezvény célja felhívni arra a figyelmet, hogy amennyiben a március 2-án Brüsszelben ülésező Európai Tanácsnak nem sikerül minősített többséggel elutasítani a MON810-es génmódosított kukorica engedélyeztetéséről szóló uniós tervezetet, úgy az ország mezőgazdasága kerül veszélybe.


A génmódosított kukorica magyar termesztési tilalmát pontosan két esztendeje, 2007. február 20-án minősített többséggel erősítette meg az EU tagországok Környezetvédelmi Minisztereinek akkori tanácsa. 2009. január 21-én azonban az Európai Bizottság ismét a Tanács napirendjére tűzte a moratórium kérdését és a védzáradék feloldására szólította fel hazánkat.

Nem csak a politikusok tartják veszélyesnek a tilalom feloldását, hiszen a magyar lakosság 71%-a szintén elutasítja a génmódosított élelmiszereket. A fogyasztók félelmeit számos tanulmány támasztja alá, ami a génmódosított növények fogyasztásakor jelentkező, a nemző képességre gyakorolt negatív hatást hangsúlyozzák.

Az EU soros elnökségét adó Cseh Köztársaság követsége előtt demonstrálók követeket küldtek az összes EU tagország budapesti külképviseletére, azzal a kéréssel, hogy az Európai Tanács március 2-ai ülésén szavazzanak a Bizottság határozata ellen.

„Felkérjük a Környezetvédelmi Minisztereket, hogy támogassák Magyarországot a MON810 tilalom megtartásáért folytatott törekvéseiben, kiállva az egyes országok szuverenitása mellett, hogy saját maguk dönthessék el, mit kívánnak vetni, és mit kívánnak enni! Támogassanak minket azért, hogy ne kelljen néhány génmódosítás-párti szakértő miatt gazdasági károkat elszenvednünk, s természeti értékeinket, vetőmagállományunkat végérvényesen génszennyezésnek kitenni! – mondta el Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse. – „A magyar mezőgazdaság mérföldkőhöz érkezett: ránk erőltetheti az Európai Bizottság a génmódosított kukoricát!” – hangsúlyozta a zöld szervezet munkatársa.

„A génmódosított növények csupán a biotechnológiai cégek számára hoznak hasznot, akiknek az egyre drágábban adott vetőmagokból és a növekvő mértékben felhasznált növényvédő szerekből hatalmas bevételük származik. Most az Európai Bizottságon keresztül akarják ránk kényszeríteni az Európában nem kívánatos génmódosított növényeket.” - tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A demonstráción felszólaló Orosz Sándor, a Parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke (MSZP) szerint a szocialisták vezette kormány továbbra is elkötelezett a génmódosított kukorica termesztési tilalmának fenntartása mellett, és mindent megtesznek azért, hogy a tagállamok ismét mellettünk szavazzanak. Ezekben az erőfeszítésekben az országgyűlési és európai parlamenti szocialista képviselők is segítséget nyújtanak.

„Magyarországon szinte ritka kivételek egyike, hogy ötpárti egyetértésben hozott országgyűlési határozat erősíti meg a tilalmat, ami véleményem szerint a társadalom túlnyomó többségének véleményét is tükrözi. Gazdasági szempontból alapvető érdekünk, fenntartsuk az ország génmódosítás-mentes státuszát, hiszen csak így van esélyünk értékesíteni mezőgazdasági termékeinket az európai piacon.” – erősítette meg Bagi Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Parlament mezőgazdasági bizottságának tagja.

Kora tavasszal, a magyar tilalommal egy napon kerül szavazásra az osztrák moratórium ügye, majd a júniusi tanácsülésen őket követi a francia és a görög MON810 kukorica tilalmáról szóló szavazás is. Noha a génmódosított növény engedélye jelenleg felülvizsgálat alatt áll, úgy tűnik, hogy a Bizottság minden termesztési tilalommal rendelkező országra ráerőltetné ezt a génmódosított fajtát, amely a nálunk számottevő károkat nem is okozó kukoricamoly ellen képes védekezni.

A génmódosítás-mentességért összefogó szervezetek listája
A 2009. február 20-i esemény részletes programja és felszólalói
Fotógaléria

További részletek, letölthető anyagok a témában:
Veszélyek, ellenérvek
Mi az a génmódosítás?

-----------
Március 2-án, a miniszterek tanácsülésén minősített többséggel szavazták le a tagállamok a Bizottság javaslatát. Részletek