A világ első, civil kezdeményezésű klímatörvénye az Egyesült Királyságban!


Brüsszel/London, 2008. október 30.: A brit parlament kedden megszavazta a klímatörvény javaslatát, amely a többi európai kormányra is nyomást jelent, hogy hasonló, jogilag kötelező kibocsátás-csökkentés mellett kötelezzék el magukat és erős uniós klíma-energia csomag szülessen.


A brit klímatörvény-javaslat a Föld Barátai Anglia 3,5 éves kampánya eredménye, így a társadami kezdeményezés és nyomásgyakorlás győzelme is. A kampány alatt több, mint 200 ezer brit lakos lobbizott emailen, levélben vagy találkozókon a képviselőjénél egy erős klímatörvény érdekében.
A javaslatból novemberben válik törvény, így az Egyesült Királyság lesz az első, amelyben civil kezdeményezésre ilyen átfogó kibocsátás-csökkentési törvény jön létre.

Ed Miliband, a klíma- és energiaügyi államtitkár bejelentette, hogy a törvényjavaslat minden üvegházgáz kibocsátást lefed majd, beleértve a repülést és hajózást is. Anglia hosszú távon, azaz 2050-re fokozatosan, 80%-kal csökkenti kibocsátásait.

A Big Ask kampány további 16 európai országban és EU szinten zajlik jelenleg is. Magyarországon a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) Éghajlatriadó kampánya vesz részt benne. A Föld Barátai jogilag kötelező éves kibocsátás-csökkentéseket sürget Európa országaiban, hogy az EU-ban 2020-ra 40%-kal csökkenjenek a kibocsátások az 1990-es szinthez képest.  

Thom Yorke, a Radiohead frontembere és az európai Big Ask kampány támogatója így nyilatkozott: "Amikor a kampányt kezdtük, még a klíma szkeptikusokkal is kellett vitatkoznunk. Most pedig itt van az egyedülálló klímatörvény. Mindez egyszerűen azért jöhetett létre, mert emberek százezrei nyomást gyakoroltak a képviselőjükre, akik aztán nyomást gyakoroltak a kormányra."

 
Képek és videó: www.blastmedia.eu, www.foe.co.uk/resource/images/thebigask/
A klímatörvény rövid összefoglalója angolul: www.foe.co.uk/resource/media_briefing/climate_change_bill.pdf
Az európai Big Ask weboldala: www.thebigask.eu


Melléklet: (kihagyható):

A klímatörvény-javaslat néhány jellemzője:

- A szén-dioxid kibocsátásokat 80%-kal kell csökkenteni 2050-re;

- Ötéves ’karbon költségvetést’ ad meg, amely limitálja az Egyesült Királyság kibocsátásai mennyiségét az adott ötéves időszakban. A karbon költségvetés kialakítása során a kormányzatnak figyelembe kell vennie az újonnan létrehozott, környezetvédelmi, gazdasági és tudományos szakértőkből álló Éghajlatváltozási Tanács véleményét;

- Éves célokat kell meghatározni intervallum formában ( x mínusz vagy plusz) az ötéves karbon költségvetés teljesítéséhez;

- Akciótervet kell készíteni, melyet az Éghajlatváltozási Tanács véleményez, és évente be kell számolni a teljesítésről a parlamentnek.

Sajnálatos módon a törvényjavaslat nem korlátozza az Egyesült Királyság által Európán kívülről vásárolható ún. off-set kvóta mennyiségét.