Környezetvédők: az éghajlati tehermegosztás legyen kiskapuk nélküli!


Budapest, 2008. június 4.: A Magyar Természetvédők Szövetsége, az E-misszió Egyesület, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a WWF Magyarország felhívja a magyar éghajlati delegáció figyelmét, hogy fontos szempontok hiányoznak még a június 5-ei tanácsülésen megvitatandó uniós tehermegosztási és kibocsátás-kereskedelmi irányelvből.


Az irányelv-tervezetek jelenleg a 20%-os kibocsátás-csökkentési uniós vállalást bontják le a tagállamok szintjére. A környezetvédő szervezetek sürgetik az Uniót, hogy legalább 30%-os uniós szintű üvegházgáz kibocsátás csökkentésre van szükség 2020-ig (1990-hez képest), amely a Wuppertal Intézet friss tanulmánya szerint is megoldható. Az Unió a tavalyi évben vállalta is e célt, amennyiben létrejön az átfogó nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás. Ezért a szervezetek azt várják az Uniótól, hogy erre a magasabb értékre is dolgozza ki az irányelvek tartalmát.

Az uniós viták során továbbá meg kell vizsgálni, hogy melyik az az összkibocsátás csökkentést ösztönző uniós szabályrendszer, amely a kibocsátás-csökkentési terhek igazságos megosztásához vezet a tagállamok között. A kibocsátás-csökkentés teljesítésének szigorúbb, évenkénti ellenőrzése és a túlteljesítők jutalmazása a nem teljesítőktől befizetett büntetésből ilyen megoldás lehet. Ez jobb alternatíva, mint a forró levegő kereskedése.

2012-ben ér véget a jelenleg érvényben levő, kibocsátást szabályozó időszak. A környezetvédő szervezetek azt várják az Uniótól, hogy szigorúan tartsa a viták során az ütemtervet, hogy 2012 után rögtön indulhasson az új szabályzási rendszer.

Végül szükséges lenne belefoglalni az irányelvekbe: a tagállamoknak érdeke hosszú távon, hogy abszolút értékű kibocsátás-csökkentés valósítsanak meg, mert az alacsony energia- és szénigényű gazdaság versenyképesebb, környezetbarátabb és szociálisan igazságosabb lehet. Magyarországon a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) ennek alapelvét tartalmazza; a magyar félnek ennek szellemében kell tárgyalnia. A stratégia készülő végrehajlási tervében, a Nemzeti Éghajlatváltozási Programban (NÉP) is megfelelő eszközöket és forrásokat kell e célra elkülöníteni.

Kapcsolódó hírek