Szükség van az önálló Orségi Nemzeti Parkra!


Budapest, 2007. szeptember 5.: A Magyar Természetvédők Szövetsége levelet írt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszternek az Õrségi Nemzeti Park visszaállítása érdekében.


A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz) levelében üdvözli, hogy a miniszter felülvizsgálja az Õrségi Nemzeti Park Igazgatósága visszaállításának ügyét. Emellett sürgeti a minisztert a mihamarabbi, pozitív döntés meghozatalára..

A szövetség több hazai civil szervezettel együtt tiltakozott tavaly a nemzeti park megszüntetése ellen és számos érvet sorakoztatott fel annak érdekében, hogy az előző környezetvédelmi miniszter ne hozza meg ezt a  hibás döntést.

Schmuck Erzsébet, az MTvSz társelnöke elmondta, hogy  félelmeik sajnos beigazolódtak. Az önálló igazgatóság megszűnése rányomta a bélyegét a természetvédelmi szakmai munka hatékonyságára   és presztízsére is. Az átszervezéssel jelentős szellemi tőkét vontak ki a térségből., Jelenleg szakmai, morális és egzisztenciális bizonytalanság jellemzi az Õrségi Nemzeti Parkban dolgozó kis létszámú „részleget”, mely érezhetően a korábbinál csak kisebb hatékonysággal  tudja ellátni a feladatát.

A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a nemzeti park központjának Sarródra kerülésével és a helyi döntési pozíciók gyengülésével rosszabbá vált az őrségi helyzet. Az Õrségi Nemzeti Park identitása megszűnt. A pályázatra esélyes projekttervek háttérbe szorultak, korábbi projektek leálltak. Ugyanakkor az egykori Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetőinek és egyes részlegeinek megduplázódott a feladata és a felelőssége is, mely felveti annak lehetőségét, hogy ezáltal a Fertő-környéki munka is csorbát szenvedhet.

Az MTvSz a természetvédelem pozícióinak megtartása és erősítése érdekében kéri a minisztertől az önálló Õrségi Nemzeti Park Igazgatóság mielőbbi visszaállítását.