Újabb kísérlet - Lezárult a jégkocka akció


Budapest, 2007. június 5. - A másfél tonnás jégkockát burkoló 40 cm-es ház-szigetelőanyag kibontásával ért véget a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) Jégkocka akciója. A jeget április 4-én szigetelték a passzív (= jó hőszigetelésű) házak épületgépészeti követelményei szerint a Városháza Parkban. A 2 hónapig tartó akciót a jég 75 százaléka élte túl.

Fotógaléria: budapesti jégkocka akció zárás 2007

A jeget hatékonyan védte meg a hőszigetelés az időjárás viszontagságaitól: a helyszíni mérések alapján a jég 75 %a maradt meg. A kísérlet sikeres volt, ami azt jelenti, hogy jelentősen csökkenthetjük a háztartások üvegházgáz-kibocsátását a megfelelő hőszigeteléssel. Ennek fényében kijelenthetjük, hogy energiatakarékossági és pénzügyi szempontból is megéri megfelelően hőszigetelni – emelte ki Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.

Botár Alexa az MTVSZ éghajlati programvezetője elmondta, hogy a továbbiakban is hangsúlyos szerepet kap a kormányzatnak szánt üzenetben, hogy a jelenlegi 15%-nál nagyobb és következetesebb, évről-évre meghirdetett támogatás szükséges e területen. Erre azért is szükség van, mert idén kevesebb energiatakarékossági és megújuló energiás pályázatot nyújtott be a lakosság, mint eddig - noha még maradt pénz a támogatási keretben  - nyilatkozta Botár Alexa.

A július 1-jén nyújtja be a kormány Brüsszelnek a nemzeti energiahatékonysági akciótervet. Az akcióterv azokat a lehetséges intézkedéseket veszi számba, amellyel a kormány vállalja jövő évtől segíteni az energiahatékonyság javulását Magyarország uniós kötelezettségeinek teljesítéséhez. Az EU úgynevezett energiaszolgáltatási irányelve szerint az országnak 2008-tól 2016-ig évente legalább egy százalékkal kell csökkentenie fajlagos energiafelhasználását. Az MTVSz követelése szerint Magyarország összes energiafelhasználását kell csökkenteni, azaz abszolút értékben, nem fajlagosan. Ez az MTVSZ javaslat az idei, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) folyamatát követő Klímavédelmet! társadalmi kampányunk egyik pontja, fontos, hogy a NÉS-ben is szerepeljen.

A bontáson jelen volt Erdey György szakállamtitkár a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumból és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.

Az érdeklődők egy nyereményjáték keretében megtippelhették, hogy a jég mekkora hányada élte túl az akciót, és maradt meg a kicsomagolásra. A három városban közel 1000 tipp érkezett. A helyesen tippelők között a szervezők ajándékokat sorsoltak ki, a fődíj minden helyszínen egy kerékpár volt.
A szemléletformáló klíma-tudatossági akció az iskolások körében is sikeres volt, 2007. április 22-én, a Föld Napján a Trefort Ágoston ELTE Gyakorlóiskola Fogadás-csapata kifestette a budapesti jégkockát.

Az akció Budapesten a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezésében, míg Miskolcon a Holocén Természetvédelmi Egyesület és Békéscsabán a Békés Megyei Zöld Kör részvételével valósult meg.

A Jégkocka akció zárás további helyszínei:

  • Békéscsaba, Andrássy u. 45-47. (Csaba Centerrel szemben, rendező: Békés Megyei Zöld Kör, Fehér Ibolya, mobil: 20-390-1212, http://bmzoldkor.fw.hu/ , email: bmzoldkor@t-online.hu )
  • Miskolc, Kossuth u. 3. (sétálóutca eleje, rendező: Holocén Természetvédelmi Egyesület, Kuthi Adrienn, mobil: 30-2915543, www.holocen.hu, email: holocen@holocen.hu  )

A program támogatói voltak: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Jövő Háza, a szigetelőanyagot biztosította: Austrotherm Kft.