Tiszta energiát!

Kampány a klímaváltozás ellen, egy új európai energiapolitikáért

Budapest, 2007.február 7.: A Magyar Természetvédők Szövetsége Budapesten látványos aláírásgyűjtést szervezett a klímaváltozás mérséklése érdekében. A nemzetközi kampány célja az európai döntéshozók befolyásolása, hogy az EU márciusi kormányfő ülésén a megújuló energiaforrásokon és az energiahatékonyságon alapuló európai energiapolitikát fogadjanak el.

Az akción két méteres EU csillagokra gyűjtött aláírásokat a Magyar Természetvédők Szövetsége. A rendezvényre többek között Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés Elnöke, Nagy Andor (KDNP) és Pettkó András (MDF) országgyűlési képviselők  is ellátogatottak és aláírásukkal támogatták az akciót.

A budapesti akciónap után februárban még 11 európai fővárosban lesz aláírásgyűjtés. A várhatóan több ezer európai aláírással teli csillagokat a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai nemzetközi szervezet más európai tagszervezetei március elején elkísérik Brüsszelbe, ahola kormányfői találkozón döntés születik az Unió közös energiapolitikai jövőjéről, az Energia csomagról. A különböző országokból érkező uniós csillagok 2007.március 8-án kék háttér előtt, egy 12 méter magas uniós zászlót alkotnak majd Brüsszelben az EU tanácsterem közelében.

Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlati programvezetője szerint fennáll a veszély, hogy a márciusi kormányfői találkozón elavult energiapolitikai elveket fogadnak el, amelyek továbbra is a fosszilis üzemanyagoknak (kőolaj, földgáz, kőszén) szánnak elsődleges szerepet és nem segítik a szerkezetváltást a megújuló energiák és az energiahatékonyság felé.

Magyarország adottságai a megújuló energiaforrások területén igen jók (nap- és szélenergia), valamint az energiatermelés és fogyasztás hatékonyságán is van javítani valónk. Ehhez az Unió haladó energiapolitikája alapvetően szükséges – emelte ki Botár Alexa.

A Magyar Természetvédők Szövetsége felhívja a magyar gazdasági, illetve környezetvédelmi miniszter figyelmét, hogy a következő EU tanácsüléseken támogassák a tiszta energiaforrások felé való váltás intézkedéseit, eszközeit. Legelsősorban az energiafogyasztás 20%-kal való csökkentését tűzzék ki 2020-ra. Támogassák,hogy az EU 2020-ra vállaljon 30%-os kibocsátás-csökkentést és kiemelten foglalkozzon a közlekedés kibocsátásaival. Az autók energiahatékonyságára és az épületek energiateljesítményére legyen kötelező szabályozás.

A klímaváltozás fenyegető réme miatt csak olyan energiapolitika fogadható el, amely hatásos lépéseket tesz az energiahatékonyság javítására és a megújuló energia nagyobb használata felé. Kevesebb energiafelhasználással jobb életminőséget! – ezt a véleményt fejezi ki akciónk, mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

További információ:

Botár Alexa,éghajlati programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége,  alexa[kukac]mtvsz.hu

Az akcióról képek itt láthatóak: Fotógaléria