Románia támogatni fogja a génmódosított kukorica magyarországi tilalmát?


BiohazardBukarest-Budapest, 2007. február 12.: A Greenpeace és a Magyar Természetvédok Szövetsége romániai civil szervezetekkel együtt felszólította Sulfina Barbu román környezetvédelmi minisztert, hogy a román elnök tegnapi ígéretéhez híven szavazatával támogassa a génmódosított kukorica magyarországi tilalmának fenntartását az EU Környezetvédelmi Tanácsának jövo heti ülésén.


Az EU Környezetvédelmi Tanácsa 2007. február 20-án szavaz a Mon810-es génmódosított kukoricafajták magyarországi tilalmának feloldását szorgalmazó brüsszeli javaslatról. Az új tagállamok közül Románia szavazata különösen kiemelkedo jelentoségu.

Románia elnöke egyértelmuen kiáll a magyar tilalom mellett

Traian Basescu, Románia elnöke a hétfoi, február 12-i hivatalos találkozón Bukarestben megígérte Sólyom László magyar államfonek, hogy támogatni fogja Magyarország azon jogát, hogy megvédje természeti környezetét és a fogyasztókat a génmódosított növények által jelentett kockázattól.

„[...] máris meg tudom köszönni Elnök Úrnak az együttmuködését egy konkrét ügyben.  Elnök Úr azt mondta, hogy Románia Magyarország javára fog szavazni abban az ügyben, hogy fenntarthatjuk a génmódosított kukorica tilalmát Magyarországon.” - jelentette ki Sólyom László a két államfo tegnapi találkozója után rendezett sajtótájékoztatón.  

A román környezetvédelmi tárcának újra kell értékelnie álláspontját

Bár a román elnök világos és egyértelmu álláspontot fejtett ki a génmódosított kukorica ügyében, úgy tunik, Románia Környezetvédelmi Minisztériuma még ingadozik. Romániának nagyobb mértékben figyelembe kell vennie a génmódosított kukorica környezeti, élelmiszerbiztonsági és gazdasági kockázataival kapcsolatos magyar aggodalmakat, ahelyett, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) véleményére hivatkoznak:  „[...  ] figyelembe véve az EFSA értékelését, amely nem találta bizonyítottnak a génmódosított kukorica környezeti, emberi és állategészségügyi kockázatait, Románia tartózkodni fog a Magyarország területére vonatkozó védzáradékról szóló szavazás során a soron következo, 2007. február 20-i EU Környezetvédelmi Tanács ülésen Brüsszelben.”

A civil szervezetek üzenete

A jövo heti szavazáson a magyar tilalom fennmaradásához szükséges minosített többség csak néhány szavazaton múlik, ezért minden egyes tagállam szavazata különösen fontos. Örömmel értesültünk arról, hogy Románia elnöke támogatja a génmódosított kukorica magyarországi tilalmát. Reméljük, Románia környezetvédelmi minisztere is határozottan szolidaritást vállal Magyarországgal és mellettünk szavaz a jövo heti brüsszeli ülésen - mondta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédok Szövetségének programvezetoje.

A szavazástól való tartózkodás annyit jelent, hogy Románia nem tesz eleget szomszédja kérésének. A román környezetvédelmi miniszternek támogatnia kell a magyar tilalom fennmaradását, és ennek megfeleloen kell szavaznia. Ez nem csak a két kormány közötti együttmuködés bizonyítéka lenne, hanem egyaránt szolgálná a mezogazdasági fenntarthatóságot, amely az egyetlen bölcs döntési lehetoség – tette hozzá Dan Craioveanu, a Romániai Biogazdálkodók Szövetsége képviseletében.

A Magyar Természetvédok Szövetsége, a Romániai Biogazdálkodók Szövetsége, a Greenpeace és az Inf’OGM – Romania üdvözölte  azt, hogy Traian Basescu támogatja a Mon810-es génmódosított kukorica magyarországi tilalmát, és felszólítja Sulfina Barbu romániai környezetvédelmi minisztert, hogy a fogyasztók és a környezet védelme érdekében ennek megfeleloen szavazzon az EU Környezetvédelmi Tanácsának jövo heti ülésén.


További információ:
FIDRICH Róbert
Magyar Természetvédok Szövetsége
email: fidusz@mtvsz.hu