Maradhat a génmódosított kukorica tilalma!


Brüsszel-Budapest, 2007. február 20.: Történelmi jelentőségű döntés született Brüsszelben, ahol a környezetvédelmi miniszterek tanácsülésén a tagállamok nem fogadták el a MON810 génmódosított kukorica termesztésére hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazó javaslatot.


A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége értesülései szerint az EU tagállamok többsége a mai ülésen leszavazta az Európai Bizottság azon javaslatát, amely a MON810 génmódosított kukorica termesztésére tavaly januárban az FVM által hozott magyar tilalom feloldását szorgalmazta. A döntés következtében a magyar tilalom továbbra is érvényben marad.

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli a Környezetvédelmi Minisztérium komoly erőfeszítéseit, amellyel az utolsó napokban is nyomást gyakorolt más tagországok minisztereire, hogy elfogadják a Mon810 kukoricafajták termesztési tilalmáról hozott magyar döntést. Csupán néhány kivétellel a legtöbb tagország támogatta a magyar moratórium fennmaradását. Románia tartózkodott a szavazáson. Az Európai Bizottság újabb pofont kapott a tagállamoktól. Az osztrák tilalom decemberi megvédése után, a mai a magyar sikerrel már kénytelen
tudomásul venni, hogy nem hagyhatja figyelmen kívül a tagországok elutasító hozzáállását a génmódosított terményekhez - mondta Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse. - Jogunk van eldönteni, hogy mi jó
a mezőgazdaságunknak és a tudományos eredményeink is egyértelműen bizonyítják, hogy a Monsanto génmódosított kukoricájának termesztése káros a környezetre nézve – folytatta a kampányfelelős.

A rovarölő mérget termelő kukorica tilalmának fennmaradása jó hír a hazai fogyasztók és a gazdaság számára is. Az európai fogyasztók túlnyomó többsége ugyanis elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélyünk eladni a magyar mezőgazdasági termékeket az érzékeny európai piacon, ha nem termesztünk génmódosított kukoricát - fűzte hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Februárban demonstráltunk a génmódosított kukorica fajták magyar tilalmának megvédéséért!

További információ:
FIDRICH Róbert
Magyar Természetvédők Szövetsége
email: fidusz@mtvsz.hu