Cselekedj most egy méregmentes jövőért!


Írj levelet az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosonak és a Bizottság magyar tagjának, Kovács Lászlónak az új vegyi anyag szabályozás (REACH) megmentéséért. Csak néhány percet vesz igénybe, de összefogva változást érhetünk el!



Günter Verheugen vállalkozásügyi biztos a vegyipar érdekeit kiszolgálva mindent megtesz azért, hogy a legártalmasabb vegyi anyagok továbbra is forgalomban maradhassanak, még akkor is, ha van elérhető alternatívájuk. Az Európai Parlament első körben már megszavazta ezen anyagok kötelező helyettesítését. Günter Verhaugen azonban a kötelező helyettesítés ellen használja befolyását a Bizottságon, a Parlamenten és a Tanácson belül is. Günter Verheugent meg kell állítani - különben a REACH egy üres, értelmetlen jogszabály lesz. Írj az Európai Bizottság elnökének és a Bizottság magyar tagjának, kifejezve azt, hogy a nagy vegyi cégek rövid távú érdekeinek védelme helyett az emberi egészség és a környezet védelmére van szükség!


Az on-line akció elérhetősége:

http://www.chemicalreaction.org


Ha Kovács Lászlónak írsz, a következő magyar szöveget használhatod mintának:


Tisztelt Kovács László Úr!


Nagyon fontosnak tartom a környezetet és a szervezetünket egyre nagyobb mennyiségben érő, a mindennapi háztartási termékekben megtalálható kockázatos vegyi anyagok kérdését. Örömmel hallottam, hogy az EU foglalkozik a vegyi anyagok új szabályozásával (REACH) és remélem, hogy a Bizottság mindent meg fog tenni azért, hogy megvédje családomat és környezetemet a vegyi anyagok káros hatásaitól.

Követem a REACH szabályozás alakulását és attól tartok, hogy a kötelező helyettesítés bevezetése nélkül az egy használhatatlan és veszélyes szabályozássá válik.

Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy Günter Verheugen az EU ipari biztosa kulcsszerepet játszott a REACH gyengítésében és akadályozta a helyettesítés elvének beépítését.

Kérem, magyarázza el nekem, hogy a Bizottság miért támogatja a vegyipart a kockázatos vegyi anyagok piacának és használatának fenntartásában biztonságosabb alternatívák megléte esetén is! A Bizottságnak az Európai Parlament álláspontját kellene támogatnia, ami megköveteli a kockázatos vegyi anyagok kötelező helyettesítését. A Parlament elutasította azt az elképzelést, amely szerint „megfelelően ellenőrizhetnénk” ezeket a kockázatos vegyi anyagokat, a Bizottságnak is ezt kellene tennie. A Parlament álláspontja szerint mielőbb biztonságosabb megoldásokkal kellene helyettesíteni azokat a vegyi anyagokat, amik felhalmozódhatnak a környezetben, rákkeltők, károsítják a magzatokat, vagy a szaporodási szervrendszert, esetleg hormonhatásúak.

Kérem, hogy Ön is tegyen a kockázatos vegyi anyagoknak a környezetünkben, az emberekben és ami a legfontosabb a gyerekekben való megjelenése ellen! Az egyre fokozódó vegyi anyag kitettség problémájának egyetlen hosszútávú megoldási lehetősége a biztonságosabb megoldások alkalmazása.

Még nincs késő, hogy a Bizottság is támogassa az Európai Parlamentnek a leginkább kockázatos vegyi anyagok kivonására vonatkozó törekvéseit. Kérem, hogy Ön egy olyan szabályozást támogasson, ami valóban képes megvédeni az egészségünket és a környezetet, és tartalmazza a következőket:

    * a kockázatos vegyi anyagok biztonságosabb megoldásokkal való helyettesítése, amennyiben azok léteznek;
    * a vegyipar felelősséggel tartozik minden termékének biztonságáért és
    * biztosítja a jogot a lakosságnak a fogyasztási cikkekben lévő kockázatos vegyi anyagok megismerésére.

A mérgező vegyi anyagoktól mentes jövő reményében:


(Név, szervezet)