Felfüggesztették a verespataki aranybánya beruházást - a környezetvédők jelentős sikere

Bukarest/Budapest, 2006. április 11. ? Sztavrosz Dimasz, az EU környezetvédelmi biztosának jelenlétében jelentette ki Sulfina Barbu környezetvédelmi miniszter, hogy a verespataki aranybánya beruházás nemzetközi környezetvédelmi engedélyezési eljárását felfüggeszti. Ez azt jelenti, hogy a beruházó nem nyújthatja be a környezetvédelmi hatástanulmányt, ezzel a környezetromboló bánya megnyitása további jelentős késedelmet szenved. Sztavrosz Dimasz mai bukaresti látogatásán több román környezetvédő szervezet vezetőit fogadta Sulfina Barbu jelenlétében, itt tette a román miniszterasszony a váratlan, de igen fontos kijelentését.

A román és magyar környezetvédő szervezetek jelentős sikerként könyvelik el a döntést. A siker abban rejlik, hogy ha a beruházó ezek után folytatni akarja a projektet, akkor az összes szükséges engedélyt újra be kell szereznie, ami minden bizonnyal több évbe telhet.
?Most talán megérti a beruházó, hogy a természetromboló bányanyitásnak nincs semmi értelme. Ha mégsem, akkor tovább harcolunk.? - mondta Csáki Roland, a Greenpeace kampányszervezője.
A miniszter e lépésével szerez érvényt a román bíróság tavaly nyári döntésének. Ez a korábbi döntés, különböző törvénysértések miatt érvénytelenítette a beruházáshoz kiadott városrendezési, kitelepítési és régészeti engedélyeket. Ezen engedélyek hiányában, pedig nem lehet környezetvédelmi engedélyért folyamodni.

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos jelenléte nyilvánvalóan erőteljes nyomást gyakorolt a román miniszterasszonyra, hiszen a beruházás több ponton sértené az EU előírásait.?- tette hozzá Fidrich Róbert, az Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.


További információk:
Csáki Roland, Greenpeace (mobil: 06 20 953 2225)
Fidrich Róbert, MTVSZ (mobil: 06 70 2 715 715)