Szigetelve jobb! – Jégkocka akció az éghajlat védelméért

2006.03.22.

A Magyar Természetvédõk Szövetsége a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettel, a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédõ Körrel, a Reflex Környezetvédõ Egyesülettel és az ausztriai Klímaszövetséggel közösen látványos, két és fél hónapig tartó jégkocka szigetelõ akciót indított.

Mindannyiunk klímatudatosságának növelésére, szemléletformáló céllal indítottuk a kísérletet -mondta Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédõk Szövetségének (MTVSZ) társelnöke az akció megnyitóján. Ez a civil szervezetek által kezdeményezett látványos akció felhívja a figyelmet arra, hogy mindenki tehet az éghajlatváltozás ellen. A Kárpát-medence éghajlati viszonyai mellett megfelelõ hõszigeteléssel hatékonyan csökkenthetõ a télen fûtésre, nyáron hûtésre fordított energiafogyasztás, ami a pénzmegtakarítás mellett azt a környezeti elõnyt is magában hordozza, hogy csökken a klímaváltozásért felelõs széndioxid-kibocsátás.

Az akció keretében a március 22-én, a Víz Világnapján három helyszínen, Budapesten a Jövõ Háza elõtt, Debrecenben a Malom Parkban és Szegeden a Roosevelt téren egy 1,2 x 1,2 x 1,2 m-es nagy jégkockát hõszigetelünk a passzív házak hõtechnológiai követelményei szerint. A jégkockát kitesszük az idõjárás viszontagságainak június hatodikáig, majd a Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan kicsomagoljuk. Ez a jégkocka egy modell, amely szemléletesen bemutatja, milyen egy passzív ház és választ ad arra a kérdésre, hogy mekkora hasznot jelent a jó hõszigetelés. Ezzel kapcsolatban tippelni hívunk minden érdeklõdõt: a jégkocka oldalán kihelyezett szóróanyagon megtippelheti, hogy a jégtömb hányad része éli túl a két és fél hónapos akciót, azaz milyen teljesítményt nyújtott a 40 cm-es szigetelõréteg. A tippelõk között energiatakarékos tárgynyereményeket sorsolunk ki az akció végén - tájékoztatott Botár Alexa, az Magyar Természetvédõk Szövetsége éghajlati programvezetõje.

Az MTVSZ felhívja a lakosság figyelmét, hogy két év után újra, 2006. március 16-án kiírták a Nemzeti Energiatakarékossági Programot, amely lakossági hõszigetelési munkálatokra nyújt támogatást.

A jégkocka akciót az Austrotherm szigetelõanyagokat gyártó cég, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Jövõ Háza támogatja.

Az akcióval kapcsolatos bõvebb felvilágosítás kérhetõ:
Botár Alexa, éghajlati programvezetõ, Magyar Természetvédõk Szövetsége, 20/93 -15-043
Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédõk Szövetsége, 30/22-30-137

További Jégkocka helyszínek:
Debrecen, Malompark (rendezõ: Beregszászi Zoltán, HITVK, 20-4999-675)
Szeged, Roosevelt tér (rendezõ: Tóth Mónika, CSEMETE, 06-30-90-555-60)