Óriásparadicsommal a génmanipuláció-mentes Magyarországért

2006.03.02.

Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét

Budapest, 2006. március 2.: Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ). A Génmanipuláció-mentes Magyarország kampány budapesti akcióján hat méteres, „génpiszkált” óriásparadicsom fogadta a járókelõket. A Magyar Természetvédõk Szövetsége szerint a génmódosított kukoricafajtákra a kormány tavaly meghozott átmeneti tilalom megtartása mellett a tervezett "koegzisztencia" szabályok szigorítására van szükség.

A 2006. március 2. és 24. között tizenkét városban [1] kerül megszervezésre a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akciósorozat, amelynek során a Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) és tagszervezetei egy 6 méteres "génpiszkált" Óriásparadicsommal járják be Magyarországot, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány keretében aláírást gyûjtenek újabb génmódosítás mentes övezetek létrehozásáért, hogy ezáltal biztosítsák Magyarország génmanipuláció-mentességét.

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. A biotechnológiai cégek és az Egyesült Államok nyomására az Európai Bizottság - a tagállamok akaratának ellenére – mégis újabb génmódosított növények engedélyezésével próbálkozik. Erre válaszul jött létre a Génmódosítás-mentes Európát mozgalom [2], amelynek keretében gazdák, fogyasztók, vállalkozók, közösségek, önkormányzatok és régiók nyilvánították területüket génmanipuláció-mentes övezetté. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 173 régiója csatlakozott a hálózathoz – fejtette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédõk Szövetségének programvezetõje.

Hazánkban eddig 34 település (köztük Bicske, Esztergom, Hódmezõvásárhely, Marcali), valamint a Nyugat-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régió nyilvánította területét génmódosítás-mentes övezetté. A kampány során szeretnénk, ha még több település, és újabb régiók szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy ezáltal biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét – fûzte hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédõk Szövetségének ügyvezetõ elnöke. Megemlítette, hogy a múlt héten Lengyelország tizenhatodik régiója is génmódosítás-mentes övezetté nyilvánította területét, ezzel Lengyelország teljes területe génmódosítás-mentes övezet lett. Magyarországnak is követnie kellene a lengyel példát.

A természetvédõk kitértek arra is, hogy az Európai Bizottság az elmúlt hetekben juttatta el magyar kormányhoz a véleményét a génmódosított és nem génmódosított növények együtt termesztésére („koegzisztenciájára”) vonatkozó törvénytervezettel kapcsolatban, s a Bizottság számos ponton kritizálta a tervezetet. A Magyar Természetvédõk Szövetsége szerint ugyanakkor a Bizottságtól érkezõ kritika következtében nem szabad gyengíteni a tervezett koegzisztencia szabályokat, mivel a Bizottság által 2003-ban a témával kapcsolatban elfogadott ajánlások nem kötelezõek a tagállamok számára. Fidrich Róbert hangsúlyozta, hogy hazánknak - a génmódosított kukoricafajtákra tavaly hozott átmeneti tilalom megtartása mellett - szigorú koegzisztencia szabályokra van szüksége, s a kormány által tavaly novemberben elfogadott tervezetet nem gyengíteni, hanem szigorítani kellene.

További információ:
Fidrich Róbert, programvezetõ, MTVSZ, tel: 216-7297, mobil: 06/70-2-715-715, 06/30/565-2333
Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, MTVSZ, tel: 216-7297, mobil 06/30-22-30-137

Jegyzetek:
[1] Az akcióhét további állomásai:
márc. 6. hétfõ: Miskolc;
márc. 7. kedd, Nyíregyháza;
márc. 8. szerda, Debrecen;
márc. 14. kedd, Békéscsaba;
márc. 16., csütörtök: Szeged;
márc. 17., péntek: Szolnok;
márc. 18., szombat: Solt;
márc. 20., hétfõ: Hatvan;
márc. 23., csütörtök: Veszprém;
márc. 24., péntek: Szombathely;
márc. 25 szombat: Balmazújváros.

[2] http://www.gmofree-europe.org/