Génpiszka Hírlevél 2006. március 31.

Génpiszka karnevál, Budapest, ápr. 4.
Felvonulás a Génpiszka-mentes Európáért, Bécs, ápr. 5.
genlist[kukac]zpok.hu levezelezőlisa
Génpiszka-mentes Kistarsa és egyéb hírek, aláírásgyűjtő ívek
Pusztai Árpád-Bardócz Zsuzsa: A genetilailag módosított élelmiszerek biztonsága c. könyve

A 6 méteres „génpiszkált” Óriásparadicsommal 12 városban megrendezett „Génpiszka-mentes Magyarországért” akciónapok lezártultával szeretnénk rendszeres hírlevélben beszámolni a génmódosítás iránt érdeklődőknek a témával kapcsolatos hírekről, eseményekről.

Legelőször két április eleji génmódosítással kapcsolatos megmozdulásra hívnánk fel a figyelmet:
- április 4-én, kedd délután Budapesten az Erzsébet-téri Gödörnél lesz egy génpiszka karnevál a Védegylet Művészeti Csoportja és az MTVSZ szervezésében
- április 5-én, szerdán pedig Bécsben lesz egy nemzetközi felvonulás a „génmódosítás-mentes Európáért, amelyre az MTVSZ szervezi a kiutazást. A buszban korlátozott számban még van hely. Akinek volna kedve részt venni a bécsi akción, kérjük, sürgősen jelezze részvételi szándékát! Bővebb információ a hírlevél mellékletében.

 * * *

Azok számára, akik rendszeres tájékoztatást szeretnének kapni a génmódosítással kapcsolatos friss hírekről, akciókról, ajánljuk a genlist@zpok.hu levelezőlistát. Feliratkozási lehetőség:
http://www.zpok.hu/mailman/listinfo/genlist/

 * * *
Akinek nem jutott a „Génpiszka-mentes Magyarországért” akciónapokon poszterként is kirakott „paradicsomos” szórólapunkból, amelyben röviden összefoglaljuk a génmódosítás egészségügyi, ökológiai és gazdasági kockázatait, néhány génpiszka botrányt és a lehetséges teendőket, az a szórólapot PDF alakban innen letöltheti:

https://mtvsz.hu/kiadvanyok/genpiszka_mentes.pdf

 * * *

Március közepén Kistarcsa önkormányzati testülete is megszavazta, hogy génmódosítás-mentes övezet lesz. Ezzel a génmódosítás-mentes települések száma 36-ra emelkedett hazánkban. Áprilisban Hatvan és Hajdúböszörmény önkormányzati testülete is napirendre tűzi a kérdést, és a héten Debrecen polgármestere is jelezte, hogy a megyei jogú város szándékában áll csatlakozni a génmódosítás-mentes övezetek hálózatáshoz. Reméljük, mielőbb hivatalos döntés születik erről is.

* * *
Ha valakinek van kedve még aláírásokat gyűjteni azért, hogy a márciusi akciónapok helyszíneinek városai génmódosítás-mentes övezet legyenek, április 10-ig még megteheti. Az aláírásgyűjtő ívek innen letölthetőek:

- Budapesti aláírásgyűjtő ív:
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_bp.pdf

Vidéki városok aláírásgyűjtő ívei:
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Balmazujvaros.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Bekescsaba.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Debrecen.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Hatvan.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Miskolc.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Nyiregyhaza.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Szeged.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Szolnok.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Szombathely.pdf
https://mtvsz.hu/gen/genpiszka-mentes_Veszprem.pdf

Az összegyűlt aláírásokat kérjük, legkésőbb április 10-ig juttassák el az MTVSZ irodába (1091 Budapest, Üllői u. 91/B.) - vidéki helyszínek esetén pedig az akciónapot szervező tagszervezetünkhöz!

 * * *

Ha valaki szeretné elérni, hogy egy olyan település is génmódosítás-mentes övezet legyen, ahol nem szerveztünk akciónapot, kérjük, keressen meg minket, hogy egyeztetni tudjunk, milyen módon lehet ezt elérni! (Két ével ezelőtt az ETK és a Greenpeace levélben megkeresett már 3500 önkormányzatot, de erre akkor csupán kb. két tucat település mozdult rá. Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, úgy tűnik szervezett helyi fellépésre van szükség.) Szükség esetén előadásokkal, kerekasztal beszélgetéseken való részvétellel és szakmai anyagokkal, mintalevéllel stb. tudjuk segíteni újabb génmódosítás-mentes övezetek létrehozását.

 * * *


A génmódosítás egészségügyi kockázatai iránt érdeklődők számára ajánljuk Pusztai Árpád – Bardócz Zsuzsa: A genetilailag módosított élelmiszerek biztonsága c. könyvét, amely letölthető a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalairól:

http://mek.oszk.hu/03200/03216/

A könyv nyomtatott változatának második kiadása előreláthatólag április 22-re, a Föld Napjára várható.
* * *