Csak félsiker az Európai Parlamentben - 11 magyar képviselõ mondott nemet az állampolgárok és a környezet érdekeire

2006.01.23.

Budapest, 2006. január 19. – A Magyar Természetvédõk Szövetsége üdvözli az Európai Parlament döntését, mellyel a társadalmi részvétel és az információkhoz való hozzáférés lehetõségei bõvültek. Egyúttal sajnálja, hogy a igazságszolgáltatáshoz való jog továbbra is korlátozott a civil szervezetek számára valamint, hogy egy kivétellel a magyar néppárti képviselõk az állampolgárok és a környezet érdekei ellen szavaztak.

Az Európai Parlament tegnap döntött az Aarhus-i Egyezmény uniós intézményekre való alkalmazásáról szóló jelentésrõl. A második olvasatban tárgyalt jelentésben a képviselõk megerõsítették az állampolgárok döntésekben való részvételének és információkhoz való hozzájutásának lehetõségét. Az állampolgárok szélesebb körben juthatnak hozzá a környezeti információkhoz, a tagállamok ellen folytatott közösségi jog megsértésérért indított eljárásokhoz, nagyobb mértékben kell figyelembe venni a társadalmi részvételi eljárásokban elhangzott véleményeket és a bankszektor is visszakerülhet az Egyezmény hatálya alá.

Sajnos a parlament elutasította azt a módosító indítványt, mely civil szervezetek számára lehetõvé tette volna az igazságszolgáltatáshoz való joghoz való kicsit szélesebb körû hozzáférést uniós szinten. Egy éve az EU ratifikálta az Aarhus-i egyezményt, melynek pedig elõírása ez a jog. A civil szervezetek az Európai Bírósághoz fordulhattak volna, mikor azt tapasztalják, hogy közintézmények megsértik a környezetvédelmi jogszabályokat vagy nem alkalmazzák õket megfelelõen.

A Magyar Természetvédõk Szövetsége folytatja a tavaly év végén megkezdett tevékenységét, mely során figyeli és nyilvánosságra hozza a magyar európai parlamenti képviselõk szavazatait a különösen fontos környezeti kérdésekben a honlapján [1]. A tegnapi szavazás során a vélemények frakciók mentén élesen külön váltak. A szocialista és liberális frakciók magyar tagjai a környezetvédelmi bizottság és a civil szervezetek összes pozitív javaslatát támogatták. A néppárt frakció – Olajos Péter kivételével - a frakció többségével tartva elvetette ezeket a javaslatokat.

Éger Ákos a Magyar Természetvédõk Szövetsége munkatársa elmondta: „Sok tekintetben hozott elõrelépést a tegnapi döntés. A banki szektor Aarhus-i Egyezmény alá helyezésével például a világ legnagyobb pénzügyi közintézményének, az Európai Beruházási Banknak is fel kell adni eddigi titkolózó átláthatatlan mûködését. Örülünk, hogy a szocialista és liberális frakció magyar képviselõi, valamint a néppárti frakcióból Olajos Péter az állampolgárok és a környezet érdekeit szem elõtt tartva szavazott. Sajnáljuk viszont, hogy a néppárti képviselõk, így összességében a magyar képviselõk többsége a nagyvállalatok és legfõképp a vegyipar javaslatait fogadta el.”

Háttér:

Az Európai Parlament tegnap szavazott az „Ajánlás második olvasatra a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésrõl, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történõ részvételérõl és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló Aarhusi Egyezmény rendelkezéseinek a közösségi intézményekre és szervekre való alkalmazásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet elfogadására irányuló tanácsi közös álláspontról”. A parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága számos környezeti és egyéb szempontból fontos és pozitív módosítást javasolt, melyek többségét a plenáris ülés támogatott, kivéve az igazságszolgáltatáshoz való jog erõsítését. A javaslatokat most a Miniszterek Tanácsával és a Bizottsággal kell egyeztetni, mielõtt azok az Aarhus rendelet részévé válnának.

További információ:
Éger Ákos, programvezetõ, Magyar Természetvédõk Szövetsége, tel.:1/216-7297, mobil: 20/9946-577, akos@mtvsz.hu

[1] www.mtvsz.hu/eufigyelo