A klíma-mozaik sürgetõ üzenete az ENSZ-csúcsnak: Küzdjenek az éghajlatváltozás ellen!

2005.12.01.

Montreal/Budapest, 2005. december 1.: Ezerhatszáz klíma-üzenetet küldtek az emberek Magyarországról az 50 méter hosszú üzenõfalhoz, amelyet a montreali ENSZ éghajlati tárgyalások helyszínén állított fel a Föld Barátai nemzetközi szervezete.

Miközben a világ kormányai Montrealban üléseznek az ENSZ éghajlati tárgyalásokon, hogy megvitassák a globális felmelegedéssel kapcsolatos további lehetséges lépéseket, a Föld Barátai nemzetközi szervezete 2005. november 30-án leleplezett egy 50 m hosszú és 4 m magas “Klíma-mozaikot”. A falat azokból az üzenetekbõl állítottak össze, melyeket a világ minden tájáról állampolgárok ezrei saját kezûleg festettek 40x40 cm-es falapokra. [1]

Botár Alexa, a Magyar Természetvédõk Szövetsége (a Föld Barátai magyar tagszervezete) éghajlati programkoordinátora szerint: “A világszerte emberek ezrei által küldött színes üzenetek figyelemre méltó bizonyságai az éghajlatváltozás pusztító hatásai iránt érzett növekvõ aggodalomnak. Egyúttal egyértelmû jelzés a kormányok felé, hogy sürgõs cselekvés szükséges. Az ENSZ éghajlati csúcson jelen lévõ kormányoknak hallgatniuk kell az általuk képviselt emberek igényeire, és meg kell egyezniük, hogy elkezdik az iparosodott országok további, nagyobb arányú üvegházgáz kibocsátás-csökkentésérõl szóló egyeztetéseket.”

A klíma-mozaikhoz Magyarországról is érkeztek üzenetek a Magyar Természetvédõk Szövetsége (MTVSZ) révén – mondta Fidrich Róbert kampányfelelõs. Országos klíma-korzó kampány keretében a nyári hónapokban Kapolcson, a Sziget Fesztiválon, illetve a szeptemberi országos akcióhéten gyûjtöttünk üzeneteket, Budapesten, Gyõrött, Veszprémben, Debrecenben és Nyíregyházán, ahol tagszervezeteinkkel közösen felvonultattuk a 9 méter magas felfújható Karbon Dinoszauruszt is.
A legelsõ klíma-üzenetet a kampány megnyitóján, Kapolcson Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és szlovák kollégája, Miklós László festette. Számos iskolai szakkör, csoport csatlakozott Magyarországon is a kezdeményezéshez.

A Klíma-mozaik minden nap egy üzenetet formáz majd, amely közvetlenül kötõdik az ENSZ éghajlati tárgyalások aktuális történéseihez. Az elsõ üzenet a következõ: “Éledjen fel ma Kiotó!” - ugyanis várhatóan a tárgyalások kezdetén hagyják formálisan jóvá azokat a szabályokat és eljárásokat, amellyel a Kiotói Jegyzõkönyv teljesen mûködésbe lép. A Jegyzõkönyv 2005 februárjában lépett érvénybe, évek óta tartó egyeztetéseket követõen.

A montreali klíma-mozaikról és a magyarországi kampányról képeket a következõ oldalon találhat (a forrás feltüntetésével szabadon felhasználhatók):
www.mtvsz.hu/eghajlat/montreal/

További információ:
Botár Alexa: éghajlati programkoordinátor: 216-7297, 20/931-5043, alexa@mtvsz.hu
Fidrich Róbert: kampányfelelõs: 216-7297, 20/378-6683, fidusz@mtvsz.hu

Kapcsolat Montrealban:
Jan Kowalzig, éghajlati kampányfelelõs
Friends of the Earth International
Montreali telefon: +1-9017-709 5463

JEGYZETEK
[1] A klíma-mozaik Montrealban, Kanadában az ENSZ éghajlati tárgyalások helyszínét adó Palais de Congès közvetlen szomszédságában található, a St Pierre Street-en, a Place Jean Paul Riopelle nyugati oldalán. A fal a tárgyalások végéig látható lesz. A napi üzeneteket helyi idõ szerint 12 órakor frissítik.