Fél gyõzelem - Ma szavazott az Európai Parlament a vegyi anyagok új szabályozásáról (REACH)

2005.11.17.

Elõször szavazott az Európai Parlament Strasbourgban plenáris ülésen a REACH-rõl, az Európai Unió vegyi anyagokat szabályozni kívánó új rendeletérõl. A Levegõ Munkacsoport, a Magyar Természetvédõk Szövetsége és a WWF Magyarország üdvözlik, hogy a képviselõk, köztük a legtöbb magyar képviselõ is a káros anyagok kötelezõ helyettesítésére szavaztak. Ez azt jelenti, hogy ha bebizonyosodik egy anyagról, hogy veszélyes az emberekre vagy a környezetre, akkor helyettesíteni kell egy biztonságosabbal.

REACH-re leginkább azért van szükség, mert a piacon lévõ vegyi anyagok 90 százalékának nem ismerjük az egészségügyi és környezeti hatásait. A ma elfogadott javaslat szerint viszont a rendelet hatáskörébe tartozó anyagok nagy részérõl továbbra sem kell közölni az alapvetõ egészségügyi és környezeti információkat, ezáltal súlyosan sérül a „nincs adat – nincs piac” elv. Félõ, hogy hiába lesz egy szigorú engedélyezési procedúra, ha az anyagok nagy részérõl nem derül ki, hogy veszélyeztetik-e az emberi egészséget (például rákkeltõ hatásúak-e vagy károsítják-e a hormonrendszer mûködését, s ezáltal a gyermekek fejlõdését), és emiatt nem is fogják helyettesítésre kötelezni õket.

Az Európai Tanácsban az illetékes minisztereknek még megvan az esélyük, hogy erõsítsék a jogszabályt és biztosítsák, hogy legyen elérhetõ és megfelelõ információ a vegyi anyagokról, megtudjuk, melyek jelentenek kockázatokat, melyeket kell biztonságosabbakkal helyettesíteni. A REACH egy egyedülálló lehetõség, hogy valóban megvédhessük egészségünket, környezetünket és a jövõ nemzedéket a káros vegyi anyagok jelentette veszélyektõl, ahelyett, hogy csak a vegyipar rövid távú érdekeit vennénk figyelembe.

További felvilágosítás:
Dragos Tibor, Magyar Természetvédõk Szövetsége, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu
Simon Gergely, Levegõ Munkacsoport, tel.: (1) 411-0510, 20/3344-336, e-mail: simong@levego.hu
Kiss Mónika, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/115, 30/250-58699, e-mail: monika.kiss@wwf.hu