Cross motorozás: ne természetvédelmi területen!

2005.11.29.

A Magyar Természetvédõk Szövetsége 2005. november 28-án, Budapesten a természetvédelmi területeken folytatott mûszaki sportok szigorúbb szabályozása érdekében szervezett szakmai találkozót.

Az elmúlt években új tendenciák tapasztalhatók a védett területeken: a tiszta levegõn a természetszeretõ kirándulók mellett megjelentek a rendszám nélkül, hatalmas zajt keltõ, "extrém kirándulók”. Az erdõben cross motorokkal, terepjárókkal, quadokkal közlekedõ extrém kirándulók által okozott természeti károk növekvõ mértéke tette szükségszerûvé a témában az állami és civil szervezetek együttmûködését.

A szakmai találkozón a hazai környezeti és társadalmi hatások, folyamatok mellett a nemzetközi tapasztalatokról is szóltak a természetvédõ szervezetek munkatársai, s beszámoltak a témában tett eddigi lépéseikrõl.
Az állami hivatalok képviselõi üdvözölték a kezdeményezéseket, mely széleskörû társadalmi igényként jelzi a szigorúbb szabályozás szükségességét. Dr. Temesi Géza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Országos Természetvédelmi Õrszolgálat vezetõje, az ellenõrzési, intézkedési lehetõségek nehézségeirõl számolt be. Mint kiderült, a közeli hetekben várható Kormányhatározat a jövõben tiltja valamennyi jármû védett területre történõ behajtását. Egyes eszközök a "veszélyes üzem" kategóriájába tartoznak, így ezekkel szemben a lõfegyverek nyilvántartásához és használatához hasonló szabályozást lehetne alkalmazni. A közeljövõben a szabályozási javaslatok megfogalmazására létrejön a tárcák között egy munkabizottság, melybe a civil környezetvédõk képviselõi is bekapcsolódhatnak.

A zöld szervezetek december 30-ig meghosszabbítják a szigorítást szorgalmazó aláírásgyûjtõ kampány határidejét, amelyhez a www.kothalo.hu/cross.htm oldalon keresztül is lehet csatlakozni. Az aláírások összesítését januárban adják át a Belügyminisztérium számára. Ezt követõen etikai kódex, kereskedelmi ajánlás, lehetséges útvonalak kijelölése ügyében, a természetvédõk a technikai sportolókat, a kereskedõket és a forgalmazókat hívják egyeztetésre a természeti és ökoturisztikai értékek védelme érdekében.