Azonnal csökkenteni kell a levegõszennyezést a fõvárosban

2005.05.20.

Budapest, 2005. május 20. - Öt környezetvédõ civil szervezet – a Levegõ Munkacsoport, a Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Rügyecskék Alapítvány, a Védegylet és a Zöld Fiatalok – a mai napon levelet adott át Demszky Gábor fõpolgármester részére, amelyben felszólítja a Fõvárosi Önkormányzatot, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az egészségkárosító részecskeszennyezés jelentõs csökkentése érdekében.

Az Európai Uniónak a 10 mikrométernél kisebb légszennyezõ részecskékre (PM10) vonatkozó irányelve, amelynek elõírásait a magyar jog is tartalmazza, 2005-ben legfeljebb 35 olyan napot enged meg, amikor a PM10 koncentrációja határérték felett lehet egy mérõállomáson. Ebben az évben Budapesten a Baross téri mérõállomás már március 16-án a harminchatodik határérték feletti napot mérte. A tavalyi évben a határérték feletti napok száma Budapesten a Baross téren 142 nap volt. A szennyezés mértéke gyakran meghaladja a határérték négyszeresét-ötszörösét is.
Az Európai Bizottság felkérésére nemrég készült felmérés szerint egy átlagos magyar ember, ha marad a jelenlegi szennyezési szint, több mint egy évet veszít az életébõl a részecskeszennyezés következtében. Budapesten a várható életvesztés elérheti a három évet is.
A katasztrofális állapot ellenére a Fõvárosi Önkormányzat még a törvényben elõírt intézkedési tervet sem készítette el a helyzet javítása érdekében, nemhogy hathatós intézkedéseket hozott volna. A témát teljes hallgatás övezi, az embereknek semmiféle tájékoztatást nem adtak arról, hogy milyen veszély fenyegeti életüket, egészségüket.
A környezetvédõ szervezetek javasolják a belsõ városrészekben a gépjármûforgalom azonnali korlátozását, mint az ismert leghatékonyabb eszközt a levegõminõség javítására. A Fõvárosi Önkormányzat kötelessége, hogy akár ezen a módon is biztosítsa az EU irányelvében és a magyar jogszabályokban elõírt városi levegõminõséget.

További információ: Dragos Tibor 216-72-97, dragi@zpok.hu