Az EBRD megtisztítása

2005.04.06.

Környezetvédõ szervezetek javaslatokat fogalmaztak meg az EBRD új energiapolitikájával kapcsolatban

Magyar Természetvédõk Szövetsége * Közép-Kelet-Európai Bankfigyelõ Hálózat

Budapest, 2005. április 6. - Az Európai Újjápítési és Fejlesztési Bank (EBRD) újabb lökést kapott ahhoz, hogy környzetbarátabbá tegye energiaipari hiteleit, mikor több mint 130 civil szervezet – köztük 10 magyar - fejtette ki közös véleményét az EBRD új energiapolitikájáról, melyet még ebben az évben véglegesíteni fognak. Az EBRD az egyik legjelentõsebb nemzetközi pénzügyi intézmény, mely még mindig támogatja a nukleáris létesítményeket, valamint nemrég járult hozzá jelentõs mértékben a számos környzeti kárral járó Baku-Tbiliszi-Ceyhan olajvezeték építéséhez.

A civil szervezetek megújulást sürgetõ véleményüket három társadalmi egyeztetés után hozták nyilvánosságra, ahol konstruktív megbeszéléseket folytattak a bank munkatársaival. Véleményük szerint az új energiapolitikának hosszú távú célja csak a kelet-európai és közép-ázsiai országok olajfüggõ gazdaságainak átállítása lehet fenntartható energiaforrások használatára.

A civil szervezetek véleményének fõ céljai, figyelembe véve az emberek hosszú távú érdekeit és egyensúlyba hozva azokat a környezetével:

• Az EBRD-nek sokkal hangsúlyosabban kell támogatnia a jövõben a megújuló energiaforrások használatát és az energiahatékonyságot, illetve mindkét területre számszerüsíthetõ célokat kell kitûznie a többi nemzetközi pénzügyi intézményhez hasonlóan.
• A következõ öt évben az EBRD-nek ki kell vonulnia a fosszilis tüzelõanyagok támogatásából.
• Az EBRD új energiapolitikájának megfelelõlõ elõírásokat kell tartalmaznia a kitermelõpiari beruházások átláthatóságával és állami bevételeivel kapcsolatban.
• Az EBRD az egyetlen olyan bank, mely nukleáris energetikai fejlesztéseket is támogat. Az új energiapolitikának világosan ki kell jelentenie, hogy a bank a jövõben nem támogat olyan beruházásokat, melyek célja nukleáris erõmûvek építése, befejezése, vagy felújítása.
• Az új energiapoilitának gondokodnia kell róla, hogy az EBRD által elõszeretettel támogatott energiaipari privatizáció káros szociális és környezeti negatív hatásait csökkentse.

Yury Urbansky a Bankfigyelõ Hálózat EBRD kampány-koordinátora elmondta, ha figyelembe veszük azt, hogy az EBRD energiaipari hiteleinek 90 %-a hozzájárul a klímaváltozáshoz, akkor elmondhatjuk ez az új energiapolitika egy óriási esély az EBRD-nek, hogy végre változtasson ezen és szembenézzen a XXI. század problémáival. A társadalmi egyeztetéseken sok érdekes és gyümölcsözõ megbeszélést folytattunk, de most már itt az idõ, hogy az EBRD meghozzon jópár régen várt intézkedést.

Éger Ákos a Magyar Természetvédõk Szövetsége és a Bankfigyelõ Hálózat koordinátora hozzátette, hogy az EBRD sajnos nem csak az energaipar területén folytat káros hitelezési gyakorlatot. Elõszeretettel támogat magántársaságokat is, melyek az EBRD kedvezményes hitelei nélkül is életképesek. Magyarországon az amúgy túl gyorsan terjeszkedõ bevásárlóközpontokat is támogatja, mikor 65 millió euróval járul hozzá a CORA üzletlánc magyarországi terjeszkedéséhez. Ezt azzal a megkérdõjelezhetõ indokkal teszi, hogy így járul hozzá a magyar gazdák értékesítési lehetõségeinek bõvítéséhez.

További információ

Yury Urbansky
Tel: + 380 44 494 03 54
e-mail: urbik@bankwatch.org

Éger Ákos
Tel: 1/216-7295
e-mail: akos@mtvsz.hu

Háttér:
A hét nemzetközi és 130 nemzeti, - köztük 10 magyar civil szervezet - által aláírt ajánlások magyarul és angolul megtekinthetõek:
www.mtvsz.hu/bankfigyelo