Látható energiaközösségek workshop beszámoló

Látható energiaközösségek workshop beszámoló

A workshop tematikájáról, eredményeiről

A résztvevők visszajelzései alapján gondolatébresztő és a mintaprojektek megvalósítása szempontjából is hatékony volt a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) múlt heti workshopja, melyen a Szövetség közösségi energia munkatársai a különböző energiaközösségi modellek megvalósíthatóságára keresték a választ. Azért is választották a “látható energiaközösségek” címet, mert egy újonnan elkészült grafikus készlettel szó szerint és átvitt értelemben is láthatóvá akarták tenni egyrészt magukat az energiaközösségeket, másrészt a bennük zajló szerződéses, pénzügyi és villamosenergia folyamatokat, valamint az elterjedésük előtt álló problémákat.

Az MTVSZ úgy gondolja, hogy az energiaközösségek terén szerzett több mint egy évtizedes tapasztalatai alapján képes átlátni az energiaközösségek létrejöttét segítő komplex folyamatokat, és határozott célja ezekkel az új eszközökkel, valamint különböző munkacsoportokban és szakmai szervezetekben végzett munkájával, hogy a saját energiaközösség mintaprojektjének megvalósítása mellett segítse a 21 energiaközösség mintaprojekt sikeres befejezését is.

A workshop résztvevőiről

Az MTVSZ a workshopra a két, jelenleg is futó energiaközösség mintaprojekt pályázat nyerteseit, az Energiaügyi Minisztérium, a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal képviselőit, az egyetemes szolgáltató és a villamosenergia-hálózat üzemeltetőit, illetve a Főváros egy nemzetközi projektjének képviselőit invitálták meg. A résztvevők először a grafikus elemek segítségével “fölrajzolták” a saját energiaközösség mintaprojektjük szereplőit és egymás közti viszonyait, majd beazonosították azt a tényezőt, ami miatt véleményük szerint elakadt a projekt. A kávészünet után a résztvevők közösen áttekintették az immár látható energiaközösségeket és azok problémáit, és a jelenlegi törvényi és üzletszabályzati lehetőségek ismeretében együtt próbálták áthidalni az elakadásokat.

 

A két energiaközösség mintaprojekt pályázatának jelenlegi állásáról

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) által gondozott energiaközösség mintaprojekt pályázatokon 21 energiaközösség ötlet nyert támogatást, ám 2021-es indulás óta a megvalósítás különböző fokain elakadtak. Jelenleg mindössze hat regisztrált energiaközösség létezik, ám 14 projektet idén december 31-én le kell zárni. A workshopon résztvevő közösségek képviselői egyöntetűen azon a véleményen voltak, hogy ezek a grafikus elemek, illetve a közös gondolkodás tovább viszi őket a sikeres projektzárás felé.

 

Az energiaközösségek elindulását és működését segítő támogató keret jelenlegi készültségéről

Az energiaközösségek tevékenységeit és működési kereteit a Villamos energia törvény részletezi, ám még mindig nem alakult ki, milyen támogató keret segíti a létrejöttüket és a működésüket. Egyablakos központi ügyintézésre még nincs lehetőség, jelenleg a Közösségi energia Tudástér nyújt segítséget az energiaközösségeknek és közösségi energia kezdeményezéseknek az elindulásban, üzleti modell elkészítésében és a tagtoborzásban, míg a RENOPont az energiahatékonysági beavatkozások megtervezésében és kivitelezésben ad támpontokat, jelenleg még elsősorban magánszemélyek számára. A kialakulatlan támogatások mellett az energiaközösségek létrejöttét az is fékezi, hogy a világpolitikai gazdasági változásokat követve folyamatosan változik, ezáltal bizonytalan a jogi környezet.

 

A grafikus elemek készítésének céljáról és további felhasználási lehetőségeiről az MTVSZ jelenleg is futó hazai és nemzetközi energiaközösségi projektjeiben

Az MTVSZ több mint egy évtizede foglalkozik a közösségi energia kezdeményezések és energiaközösségek hazai meghonosításán. Mivel tagja az európai Community Power Coalition-nek, a Föld Barátai Európa hálózatnak, ezért az energiaközösségek európai térhódításának kezdete óta figyeli a nemzetközi folyamatokat, és próbálja becsatornázni annak eredményeit a hazai gyakorlatba.

Az energiaközösségek elterjedéséért és népszerűsítéséért is dolgozó MTVSZ-ben tavasszal, egy társasházi villamosenergia-megosztással kapcsolatos workshop után merült fel az igény, hogy szükség lenne egy grafikus eszközkészletre, amellyel láttatni lehet az energiaközösségek működésének különböző rétegeit: hogyan áramlik a villamos energia és az adat a tagok, valamint a villamosenergia-hálózat különböző szereplői között, illetve ki kivel áll szerződésben. Az MTVSZ közösségi energia szakértője, Kovács Bence útmutatásai alapján összeállított készlettel azonban nem csak a jelenlegi energiaközösség mintaprojekteket lehet úgymond “föltenni a térképre”, hanem felhasználásra kerülnek majd az MTVSZ jövőbeni szemléletformáló és érzékenyítő képzésein, illetve nemzetközi projektjeiben is.  A 9 nemzetközi szervezet által megvalósuló DECA – Danube Energy Community Accelerator – projekt is gazdagodik az eszköztárral, e projekt során ugyanis a résztvevő szervezetek képzési anyagokat fejlesztenek a Duna-régióban létrejövő energiaközösségek számára. A Visegrádi 4-ek országaiban futó COMMENCE projektben pedig, ahol az energiaközösségek népszerűsítése és elterjesztése áll a középpontban, szintén hasznos szemléltető eszköz lehet ezekből a grafikai elemekből.

Energiaközösség mintaprojektje a Közösségi Energia Szolgáltató nonprofit Kft idén ősszel kezdi meg első napelemtelepítését a budapesti Jurányi Házon.

 

Kollégánk szívesen áll rendelkezésetekre további információval: 

Szalkai-Lőrincz Ágnes - szalkai.lorincz.agnes@mtvsz.hu 

Magyar Természetvédők Szövetsége 

+36-20-9458976 

 

Figyelmbe ajánljuk tematikus oldalunkat is: https://tudaster.kozenergia.hu/