Online diákvetélkedővel a klímatudatos Újbudáért 2.

Online diákvetélkedővel a klímatudatos Újbudáért 2.

 

Az online "Klímakalandos Újbuda” diákvetélkedőt szeptember-októberben újranyitottuk, így további újbudai felső tagozatos diákok vehettek részt rajta. A Magyar Természetvédők Szövetsége és Újbuda Önkormányzata szakmai együttműködésében megvalósuló vetélkedő őszi eredményhirdetése alább.

 

A kitöltött feladatlap és a klíma-mese alapján - amelyből néhányat alább közzétettünk - a következő újbudai diákok érték el a legtöbb pontszámot (a két felső osztályos korcsoportból):

 

Az 5.-6. osztályos korcsoportban:

1. Zsuffa-Weizer Lea Erzsébet,  Domokos Pál Péter Általános Iskola, 6.a. osztály (tanár: Lövei Zsuzsanna)

2. Egervári-Farkas Hanna Eszter, Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, 5.c (tanár: Rudda Ildikó)

3. Simon Kornél, Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, 5.c

3. Szél Marcell, Domokos Pál Péter Általános Iskola, 6.a. osztály (tanár: Lövei Zsuzsanna)

3. Kigyós Eszter, Domokos Pál Péter Általános Iskola, 6.b. osztály (tanár: Lakatos Gabriella)

4. Sopuch Emma, Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, 5.b. (tanár: Tényi Blanka)

4. Bari Ákos, Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, 5.b.

 

A 7.-8. osztályos korcsoportban:

1. Nyitrai Barnabás, Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola, 7.a osztály (tanár: Bartáné Taskó Henriett)

2. Simon Nimród Zalán, Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, 7.c.

3. Kacsándi Dorka, Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola, 7.a osztály (tanár: Bartáné Taskó Henriett)

3. Pongratz Oxana, Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola, 8.b osztály (tanár: Bartáné Taskó Henriett)

4. Galgóczi Ádám, Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola, 7.a osztály (tanár: Bartáné Taskó Henriett)

4. Kudász Emma, Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola, 7.b. (tanár: Tényi Blanka)

Gratulálunk, az ajándékcsomagot eljuttatjuk.

 

Az előadásanyag elérhető: https://view.genial.ly/60351699587f110d9a506250

A vetelkedo(kukac)mtvsz.hu-ra írt emaillel az érdeklődő (újbudai) tanárok, diákok "versenyen kívül" elkérhetik a feladatlapot (kvízt) és az önellenőrzéshez a megoldókulcsot a szervezőktől.

További információ:

Botár Alexa, éghajlat és energia csoportvezető, MTVSZ, vetelkedo(kukac)mtvsz.hu

 

Néhány klíma-mese:

 

Cím nélkül (írta: Simon Nimród Zalán, Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, 7.c.)

Újbudán egy hat lakásos társasház lakói úgy döntöttek, hogy az otthonaikat energiatakarékosabbá és a társasház közös kertjét zöldebbé, környezetüket és mindennapjaikat klímabarátabbá teszik.
Nem akartak betonjárdát és betonfelületet az udvarra, mert tudták, hogy a beton előállítása is környezetterhelő, ezért a zöldterületet növelték meg, füvesítettek, bokrokat, fákat ültettek, hogy a növények több oxigént termeljenek és hogy a forró nyári napokon árnyékot nyújtsanak a háznak, így ha nagyra megnőnek a fák akkor nyáron a lakásokban is kedvezőbb hőmérséklet lesz, míg a hideg téli időkre az ablakokra és ajtókra huzatfogót szereltek fel azért hogy a lakásaikban állandósítsák a benti hőmérsékletet és hogy kevesebbet kelljen fűteniük. A hátsó kertbe egy nagy közös komposztálót is építettek amelybe a konyhai, könnyen lebomló háztartási maradékot, hulladékot rakták azért hogy majd újrahasznosítással felhasználják a konyhakertjükben termesztett zöldségek és gyümölcsök, valamint a kerti és a lakásokban nevelt virágok tápanyag ellátására. A lakók tervezik még, hogy a kertben tartsanak tyúkokat is, melyhez maguk készítenének egy tyúkólat és reggelente a gyerekek szedhetnék össze a friss tojásokat, ezekből finom rántottát és piskótát lehetne sütni. A tyúkokat délutánonként ki lehetne engedni a kertbe, hogy a fű közül kicsipegessék a gyomot.
Idővel a lakók a közösen összegyűjtött pénzből és önkormányzati támogatásból a ház tetejére napkollektorokat szereltek fel a víz természetes melegítése érdekében. A ház lakói vettek még használt kerékpárokat, azért hogy reggelente a munkába, iskolába ne autóval menjenek, mert az autók szén-dioxidot bocsátanak ki, ami az üvegházhatás szempontjából nagyon káros. Ráadásul úgy is mindig dugóba kerültek reggelente az autóval ami miatt néha elkéstek a munkából, iskolából. Újbudán szerencsére egyre több a bicikliút és a biciklisáv, így a mindennapos sportolás miatt is jó ötlet volt a kerékpározás.

 

Jázmin (írta: Zsuffa-Weizer Lea Erzsébet,  Domokos Pál Péter Általános Iskola, 6.a.)

Jázmin, az energia- és klímatündér Újbudára látogatott. Beszállt egy péterhegyi ház ablakán, egyenesen Csenge szobájába. Jázmin látta, hogy a szobában a virágok kókadtak, és sok, szép ruha szanaszét hever, még a címke sem lett kivágva belőlük. Ráadásul tikkasztó meleg van a szobában. De hol van Csenge? Épp a kádban pancsol, hogy lehűtse magát. Az egész fürdőszobában áll a víz. Még szerencse, hogy Jázmin tud repülni, így nem csúszik el.
-Szia, Csenge! Jázmin vagyok, az energia- és klímatündér. Szeretném, ha velem jönnél!
Csenge megdöbbenve követte a tündért.
-Láttam, hogy sok szép, új ruhád van, amiket még nem is hordtál. Nem vagyok benne biztos, hogy erre mind szükséged lenne.
-Nem tehetek róla, mindenem a divat! Minden egyes nap új ruha!
-Tudod, hogy egy új pamutruha előállítása mekkora környezetszennyezéssel jár? Magas szén-dioxid kibocsátás, vízpazarlás. Emiatt száradt ki az óriási Aral-tó is!
-Sajnálom, de akkor mit tegyek?
-Élj az újrahasznosítás lehetőségével! Cserélgesd a barátnőiddel a megunt ruhadarabjaitokat! Ez egy klímabarát megoldás. Fürdés helyett pedig zuhanyozz! Képzeld, így NÉGYSZER kevesebb energiát és akár 100 literrel kevesebb vizet pazarolsz el. Hű, nálatok milyen meleg van!
-Persze, nyár van és tegnap jött egy újabb hőhullám.
-Csökkenthetnéd a hőmérsékletet, ha jobban vigyáznál a növényeidre. Locsold meg őket, hűsítik a szobát!
-Ezek csak növények, dehogy hűsítenek!
-Jártál mostanában zöldterületen?
-Igen, éppen tegnap találkoztam Ellával a Bikás parkban. Jé... Tényleg, mintha ott kevésbé éreztem volna a kánikulát!
-Ugye?! Ráadásul a növények csökkentik az üvegházhatást, hiszen oxigént termelnek, segítenek elnyelni a szén-dioxidot.
-Ezekbe nem is gondoltam bele... Nem hittem volna, hogy én magam is tehetek a klímaváltozás és energiapazarlás ellen. Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, Jázmin.
-Most repülök tovább Őrmezőre, ott is benézek néhány iskolás társadhoz. Viszlát, Csenge! Légy környezetbarát!
-Viszlát, Jázmin tündér!

 

Klíma-mese (írta Simon Kornél, Gazdagrét-Törökugrató Általános Iskola, 5.c)

Én Budapesten, Újbudán élek a szüleimmel és a testvéremmel egy társasházban. Mi is szoktunk újrahasznosított termékeket használni például textil táskával vásárolunk be és utántöltős folyadékszappant használunk. Szeptember elején az iskolai papírgyűjtésnél pedig sok papírt vittünk be, hogy azt újrahasznosíthassák. A nagyszüleim vidéken laknak, még tőlük is elkértük a felesleges papírokat. A papám, Bendegúz örült is neki, mert azt mondta a közelükben nincs papírgyűjtésre lehetőség. A szünidőben sokat voltam a testvéremmel a Nagyiéknál, szeretek ott lenni mert sokat vagyunk kint kertben ahol sok a zöldterület és sok fa van az udvaron amik nyáron árnyékot adnak és alattuk hűvösebb van. Ha nagyon meleg volt akkor bent voltunk a házban, Nagyiék nyáron minden este kinyitják, reggel pedig becsukják az ablakokat így szellőztetnek és hogy nappal a házban jobb legyen a hőmérséklet. Sokszor mentem kora reggel Bendegúzzal és a testvéremmel horgászni a tóra, de egyszer volt olyan, hogy nem tudtunk pecázni, mert akkora vihar és sok eső esett, hogy a partra nem lehetett odamenni, mert megáradt a tó és a környéken sok udvart eláztatott, ilyesmit a televízióban láttam csak amikor a sok esőzéstől árvízveszély van a folyóknál. Bendegúz az autóját csak ritkán használja, de pecázni autóval mentünk. Mondtam Bendegúznak, hogy az autók szén-dioxidot bocsátanak ki és az nem klímabarát, de Bendegúz szerint a halak szédülnek a kerékpáron és nincs a biciklin akkora kosár, hogy elférjen bennük az óriási hal, amit ki akar fogni. Igaz a nyáron csak kétszer fogtunk halat, Bendegúz szerint azért mert a gyakori hőhullámokat a halak sem bírják ezért nem harapnak a csalira, helyette alszanak a tó alján ahol hűvösebb a víz. Amikor hazaértünk pecázás után és elmeséltem Nagyinak miket mondott Bendegúz a halakról Nagyi csak legyintett és azt mondta szerinte csak túl vannak etetve a halak, azért nem kell nekik a horgon lévő étel és hogy hőhulláma neki is szokott lenni, olyankor megdagad a mutatóujja és fáj neki a feje. Ha megdagad Nagyi mutatóujja, akkor Bendegúz tudja, hogy időjárásváltozás lesz. :)