Egészséges, energiatudatos háztartás 2021

Egészséges, energiatudatos háztartás 2021

Praktikus tippjeink az energiatakarékos, válságálló háztartáshoz és újévi éghajlat- és pénztárcabarát fogadalmakhoz.

Ha az újévben Ön és a háztartása válságállóbbá, egészségesebbé és környezetbarátabbá szeretne válni, segítünk!
 
 
 
 

ENERGIATUDATOS TIPPEK A HÁZTARTÁSHOZ

Figyelem! Új energiafogyasztási címkék jelennek meg a háztartási berendezéseken, 2021 március 1-től már csak ezek használhatók!

Információk az új címkékről vásárlóknak, fogyasztóknak itt, gyártó-forgalmazóknak itt.

Fűtés

● Tudta, hogy egy átlagos családi ház hőszigetelésével, fűtéskorszerűsítésével és nyílászáró cseréjével akár az éves (fűtési) energiaköltség 80%-a is megtakarítható? A jó hőszigetelés az egyik leghatékonyabb tartós módja a háztartási energiamegtakarításnak. Most a téli időszakban érdemes hőkamerával felmérni a lakás hőhidait ill. energia auditot végezni és megszüntetni a problémákat. Hőkamera sok helyen olcsón kölcsönözhető pl. egy napra is.

● Szigetelje melegvíz tározóit, a központi fűtés csöveit, valamint a falak réseit. Helyezzünk hővisszaverő fóliát, vagy készítsünk magunk (kartonlapból és alufóliából) a külső falakra szerelt radiátorok mögé. Ezzel 5-6% fűtési energiát spórolhatunk meg.

● A kazánt, bojlert és más melegvíz-tározókat rendszeresen vízkőtelenítse, hogy ne veszítsenek a hatékonyságukból.

● A fűtési rendszerét ellenőriztesse szakemberrel évente, berendezéseit légtelenítse és portalanítsa, hogy azok megtartsák energiahatékonyságukat. A radiátorok légtelenítésével pl. 15% (fűtési) energiát is megtakaríthatunk. A központifűtés-rendszer keringető szivattyúját érdemes lecserélni „A” energiaosztályúra.

● Egyedi radiátorokra is szerelhetünk termosztát-szelepet, így adott szoba hőmérsékletét külön is tudjuk szabályozni.

● Az ajtók és ablakok megfelelően szigetelve legyenek. Ezen a videón egy házilagosan is kivitelezhető módszert mutatnak be. Tegyünk az ablakokba párnákat, az ajtók elé huzatfogót. Éjszaka húzzuk be a redőnyt, és figyeljünk, hogy a függöny ne takarja a radiátort, különben a meleg levegővel az utcán fűtjük.

● Amikor télen szellőztetünk, néhány percre teljesen nyissuk ki az ablakokat, rövid de intenzív (kereszt)huzatra. A „huzatos” lakások nemkívánatos szellőzése akár 30%-kal is megnövelheti a lakás fűtési költségeit. Nyáron éjszakai szellőztetést követő nappali árnyékolással helyettesíthetjük az energiazabáló és sokaknak kiszáradást-allergiát okozó légkondicionálót. (Egy átlagos szobai légkondi 1000 watt-tal működik /650 g szén-dioxid-kibocsátás/óra/, és ez óránként kb. 50 forintba kerül, azaz ha csak napi 12 órát működik is otthon, már az is heti 4200 Ft. )

● Újonnan már csak kondenzációs kazán szerelhető be, de ezek nagyon takarékosak: 95% feletti hatásfokúak.

 

● Tudta, hogy ha csak 1°C-kal csökkenti otthonának hőmérsékletét, azzal 5-10%-os megtakarítást érhet el fűtésszámlán? A termosztátot állítsuk be megfelelően és alakítsuk életmódunkhoz: napközben otthon v. irodában állítsuk 18-21°C-ra. Éjszakára v. amikor nem vagyunk otthon, vegyük 2-3°C-kal lejjebb, 17-19°C-ra - jobban lehet aludni egy hűvösebb szobában. Ezzel 7-15%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket.

● Lehetőleg a tényleges fogyasztás után fizessük a számlát, azaz az átalánydíjnál jobb a mérésen alapuló elszámolás. Praktikus, ha fogyasztásmérővel, okosmérővel stb. ellenőrizzük a fogyasztásunkat.

● Új építésű épületek használatba vételénél, lakáseladásnál illetve egy éven túli bérbeadás esetén kötelező a tulajdonosnak / építtetőnek/ eladónak elkészíttetni az energiatanúsítványt. Az energiatanúsítványok besorolása 2016-ig egy betűvel történt (A-tól J-ig), 2016. január 1-től 2 betűvel jelölik.
A Magyar Energiahatékonysági Intézet felmérése alapján az átlagos magyar lakás "HH” besorolású, ami 3-4-szer több energiafogyasztást jelent, mint az új követelményszint.

● További fűtési tippek: http://www.futsokosankampany.hu/

 

 

Melegvíz
 • Szereltessünk be melegvízmérő órát (ld. fenti ábra), és térjünk át a mérés szerinti elszámolásra.
 • Elektromos bojler: szabályozzuk évszaknak megfelelően ill. a lakószámhoz. Általában elég 40-50-60ºC-ra melegíteni a vizet – ezzel 20-50% energiát spórolhatunk meg a 60-80ºC-os melegítéshez képest. Tudta, hogy a bojler teljes évi energiafelhasználásának harmadával-felével kevesebbet fogyaszt, ha 60°C helyett csak 40°C-on melegítünk vele? Érdemes évente vízkőmentesíteni, mert 1mm vízkő 5%-kal növeli az energiafogyasztást.
 • Alacsonyabb vízhőfok = kisebb karbantartási költség, hosszabb élettartam! Elpiszkolódásra utal, ha tartósan csökken a készülékkel termelt melegvíz hőmérséklete.
 • A gyújtólángos kazánoknál a gyújtólángot éjszakára vagy hosszú üzemszünetre érdemes elzárni, a gázrózsát rendszeresen tisztíttatni.

 

Víztakarékosság:

 • Tudta, hogy a fürdés helyetti rövid zuhanyzáshoz négyszer kevesebb energia szükséges? Használjon víztakarékos WC-tartályt, kis vízátfolyású zuhanyrózsát, mely olcsó, víz- és energiatakarékos, és ugyanazt a komfortot biztosítja!
 • Tudta, hogy az elhasznált víz tisztítása rengeteg energiát emészt fel? Ha szappanozás, fogmosás közben elzárja a csapot, több liter vizet takaríthat meg. A csöpögő csapok havonta megtöltenének egy egész kádat. Ne fizessen feleslegesen több vízdíjat; zárja el, javíttassa meg ! Fürdővízzel, szürke vízzel is lehet a vécét öblíteni.

 

Elektromos készülékek

 

 • Tudta, hogy akár egy teljes havi villanyszámla megspórolható évente, ha készenléti üzemmód (stand-by) helyett rendszeresen kikapcsolja a háztartás elektromos berendezéseit?
 • Mozgásérzékelős- vagy időkapcsolók, időzítők, almérők is hasznosak az energiatakarékossághoz. Az elektronikus berendezéseket, kütyüket alapesetben érdemes energiatakarékos üzemmódban használni.
 • Tudta, hogy egy energiatakarékos (új címkén A, régi címkén A+, A++ osztályú) háztartási berendezéssel, pl. hűtőszekrénnyel kb. másfélszer annyi energiát takaríthatunk meg egy régi, közepeshez (B vagy C osztályú) képest?
 • Tartós, energiatakarékos berendezéseket vegyünk ill. arra cseréljünk – ld. energiacímke + élettartam garancia
 • Áramfogyasztás-mérővel követhetjük a fogyasztásunkat, ez segíthet a spórolásban.

 

 

Közlekedés, szállítás

 • Tudta, hogy két városi autóútból egy rövidebb, mint 3 kilométer? – ezt a távot 10 perc alatt, 0 kibocsátással könnyen meg lehet tenni kerékpárral, ami ráadásul egészségesebb és jóval olcsóbb is! (A még hideg autó motorja többet fogyaszt, mint a meleg.) Városban a közösségi közlekedés, városok között a vonat vagy a busz a leghatékonyabb és környezetkímélő megoldás, persze a járvány-szabályok tiszteletben tartásával.
 • Tudta, hogy a közlekedés mára a kibocsátások 20%-áért felel? Ha autója 100 km-en 5 litert fogyaszt 7 liter helyett, akkor évente (15 000 km-t futva) átlag 300 liter üzemanyagot takaríthat meg, azaz 110 ezer forintot (és 750 kg szén-dioxidot) ! Évi 10 000 km-nél kevesebbet használt autó üzemeltetése helyett olcsóbb lehet csatlakozni egy autómegosztó rendszerhez. Egyre több városban működik elektromos autókból álló flotta.
 • Tudta, hogy egy kiló kínai fokhagymával 2,6 kg szén-dioxidot is vesz? A szállítása során ugyanis ennyit bocsátanak ki a kamionok, hajók 1kg árura vetítve. Válassza a helyi-hazai, környezetbarát/vegyszermentes, minimális csomagolású terméket a saját és családja egészségéért és a környezetért! Bevásárlóközösségektől, bio termelőktől beszerezhető vegyszermentes élelmiszer-alapanyag, és számos étterem, bolt kínál egészséges(ebb) étel kiszállítást.

 

Hulladékcsökkentés

 • Tudta, hogy egy átlagos magyar kb. 15-20 kg papírt használ fel havonta? Ha új nyomtatót vagy fénymásoló gépet használ vagy vásárol, válasszon olyat, amelyik a lapok mindkét oldalára képes nyomtatni! Mielőtt kinyomtat egy dokumentumot, fontolja meg, hogy valóban szükséges-e kinyomtatni. Ha igen, használjon újrapapírt.
 • Tudta, hogy Magyarországon naponta közel 1 millió műanyag szatyrot dobunk ki és kerül a lerakókra? Csökkentsük a hulladékot, mivel minden termék (például előállításuk vagy szállításuk során) üvegházhatású gázok kibocsátását okozza. Energiát is megtakarítunk, ha újrahasználható tárolókat, (vászon)zacskókat, dobozokat, kosarat használunk, melyek mosószerrel tisztíthatók, fertőtleníthetők. Válassza a kevés csomagolóanyagba csomagolt és utántöltő termékeket. Kerülje az egyszerhasználatos eldobható törlőkendők és papírtörülközők használatát!

 

MTVSZ tippek az újévre (vagy szülinapra):

- Tárgyak helyett keresse az élményt! Például túrát a természetben, online ismeretterjesztő és kulturális rendezvényeket.

- Ha zöldebbé, energiatakarékosabbá akarja tenni a háztartást, jó ajándék lehet egy (akár házilag végezhető) energia audit vagy hőkamera kölcsönzés, amivel fel tudja mérni a lakás energiamérlegét.

- Ajánljuk tagszervezetünk, a TFF „Gazdálkodj felelősen!” társasjátékát, infók itt. Célja, hogy az erőforrásainkkal való felelős gazdálkodás alapjait segítsen játékos formában elsajátítani, miközben egy önálló háztartás kiépítésének lépéseit járja végig.

- Érdemes online "ellátogatni" zöld tanácsadó irodákhoz. Jó ajándék lehet egy közeli / online zöld vagy csomagolásmentes boltba való vásárlási utalvány is: ld. zoldzug.hu, zoldbolt.hu vagy okoszolgalat.hu