Önkéntességgel a Hajdúsági természeti értékeink oltalmáért

Önkéntességgel a Hajdúsági természeti értékeink oltalmáért
A Magyar Természetvédők Szövetségének számos tagszervezete aktívan részt vesz az ország számos pontján, a helyi jelentőségű természetvédelmi területek kezelésében, bemutatásában és fejlesztésében.
E tagszervezetek sorát gyarapítja a hajdúböszörmény székhelyű Zöld Kör is, amely a hajdúsági város hét helyi jelentőségű természetvédelmi területének a kezelője.

E területek zömét - 3 tölgyes erdőrészlete, a Tócó-völgy böszörményi forrásvidéke, a Zeleméri-templomrom környezete, egy botanikailag értékes néhány hektárnyi legelő, valamint két Vidi-ér menti vizesélőhely - az elmúlt húsz évben a Zöld Kör javaslatára foglalták paragrafusokba több lépcsőben. S mivel a települési önkormányzatok természetvédelmi feladataik ellátása kapcsán nem részesültek a múltban és jelenben sem célzottan erre irányuló forrásokkal, így 2007-ben egy külön megállapodás keretében a Zöld Kör vette át ezeknek a területeknek a természetvédelmi kezelését.



Az önkormányzati feladat átvállalása kapcsán az egyesület több ízben pályázott sikeresen ezeknek a területeknek a természetvédelmi kezelése címén hazai és egyéb támogatásokra. Legutóbb – tavaly nyáron – a Norvég Civil Támogatási Alapból sikerült támogatást szerezni, ez esetben célzottan olyan tevékenységek szervezésére, amelyek során önkéntesek bevonására került sor a természetvédelmi célok megvalósításának érdekében.
Az ez év augusztusában zárult projekt kapcsán a Zöld Kör az önkéntesek toborzására tájékoztató előadásokat, valamint a védett értékek felkeresését célzó tájbejárásokat szervezett, zömében böszörményi és a szomszédos települések középiskolai tanulóit megcélozva. A nagyközönség bevonása érdekében a védett területek bemutatást szolgáló tablókkal és tanácsadó pultunkkal, valamint kiadványainkkal számos városi rendezvényen jelentünk meg, népszerűsítve a böszörményi természetvédelmi területek értékeit, valamint fennmaradásuk fontosságát.

Az egy év futamidejű tevékenységek gyakorlati természetvédelmi feladatok megvalósítását is szolgálták. Ennek kapcsán elsősorban a madárvédelmi tevékenységeket, a védett területeken elburjánzó, tájidegen özönnövények visszaszorítását és a hátrahagyott hulladékok összegyűjtést végezhették a természetvédelmi szakemberek irányításával az önkéntesek. A tevékenysége között az a közel egy hetes természetvédelmi tábor volt a legjelentősebb, amelynek során több mint húsz önkéntesnek adott otthont a Bodaszőlőért Egyesület által közelmúltban felújított Belső-erdei pihenő, ahol a táborhelyhez közeli Gyöngyvirágos-tölgyes megtisztítása volt a cél.



A közel egy tucatnyi természetvédelmi akció során, mintegy félszáz új önkéntest sikerült bevonnunk, akik hozzávetőleg 500 önkéntes óra teljesítésével járultak hozzá természeti örökségünk megmaradásához.

Molnár Antal

Az íráshoz melléklet fotók a szerző felvételei.