Brit képviselők tilalmat sürgetnek az ételmaradékok hulladéklerakóba juttatására

Brit képviselők tilalmat sürgetnek az ételmaradékok hulladéklerakóba juttatására
Földünk lakosságának számbeli emelkedésével a brit Környezetvédelmi Ellenőrző Bizottság július 24-i jelentése a források megtakarításának érdekében a „körkörös gazdasági” megközelítés fontosságát hangoztatja. Cikkünk a BBC környezetvédelmi tudósítójának beszámolójából idéz.

Erősebb jeleket kell adnunk a vállalkozások felé, mely arra ösztönzi őket, hogy felhagyjanak az „eldobhatóságra” épülő társadalmi modellel.” - erősíti meg Aleyn Smith-Gillespie a Carbon Trusttól. A jelentés „egy teljesen új módot mutat a vállalkozások és mindennapi életünk levezénylésére, és elfogadja, hogy mindenki szempontjából van rációja a körkörös gazdaságnak, melyben újrahasználunk és -hasznosítunk és gyakorlatilag nulla hulladékkal élünk” – mondja Joan Walley, a bizottság elnöke.

A képviselők tilalmat szorgalmaznak az ételmaradékok hulladéktárolóba juttatására (különösen helyi önkormányzatokkal a célkeresztben) és az újrahasznosított termékekre alacsonyabb ÁFA-t, és hosszabb garanciát javasolnak. Szintén sürgetik a biogáz, megújuló energia és a trágya céljára gyűjtött ételmaradékok külön-külön gyűjtését és komposztálását.


(forrás:RDN)

Másrészről a vállalatok szeretnék, ha áttekinthetőbb lenne az újrahasznosítható alapanyagok beszerzésének módja és lehetőségei. Továbbá azt is üdvözölnék, ha a kormány a háztartásokban keletkezett hulladékok gyűjtésére találnának egyszerűbb módszert.Wales és Skócia sokat javított az újrahasznosított anyagok begyűjtésének standardizálásával. Walesben a háztartások több mint 90%-nak van hozzáférése organikus újrahasznosító létesítményekhez. Angliában azonban a helyi önkormányzatok mindössze negyede kínál lehetőséget az ételmaradékok szeparált begyűjtésére.

Dan Rogerson erőforrás menedzsment miniszter tájékoztatása szerint a kormány teljesen elkötelezte magát az erőforrás-hatékony, körkörös gazdaság kiépítésére. Ezért is biztosítottak £17milliót a vállalatok erőforrás-hatékonyságának elősegítésére.

A Green Alliance nemrégi jelentése szerint évente több billió font értékű elektronikai eszköz kerül a hulladéklerakókba, és csupán 2%-uk kerül újrahasznosításra. Azonban ha valaki megjavítaná őket, a termékek közel egynegyedét újra lehetne használni, legalább £250 millió értékben. Egy ilyen úttörő vállalatként üdvözli a BBC cikke a londoni Envirowaste céget, amely kidobott holmikat javít meg és tesz újrahasználhatóvá. James Rubin szerint az embereknek is túl kellene lépniük azon a kényelmes megoldáson, hogy ha valami elromlott, kidobjuk, és már el is felejthetjük.

A jelentés és a brit kormány reakcióinak köszönhetően Nagy Britanniában lassan elvárás lesz az újrahasznosítás. Nemsokára megpróbáljuk áttekinteni, itthon mi a helyzet. (Küldhettek nekünk beszámolókat, projekteket az MTVSZ email címére.)

Forrás: BBC: http://www.bbc.com/news/science-environment-28460705

A bizottság riportja

http://www.parliament.uk/business/committees/committees-a-z/commons-select/environmental-audit-committee/news/report-circular-economy1/