Vidéki térségek energia-önrendelkezése

Vidéki térségek energia-önrendelkezése
Hogyan számíthatják ki önkormányzatok a megújuló energia befektetéseik megtérülését? Hogyan várhatnánk el, hogy csökkentsék intézményeik szén-dioxid kibocsátását , ha nem szembesülnek mértékével, és nem ismertek számukra alternatívák?

Az ilyen kérdésekben segíti a Visegrádi országok önkormányzatait és mikrorégióit a négy ország nem-kormányzati környezetvédelmi szervezeteinek projektje, melynek eredményeként hozzáférhetővé vált a térségek helyhatóságai számára egy online eszköz, amivel többek között a helyi biomassza felhasználásában rejlő lehetőségeket mérhetik fel, továbbá egy online felület, ahol intézményeik szén-dioxid kibocsátását ellenőrizhetik, vagy épp kiszámíthatják a helyi energiaberuházások gazdasági hatásait.



Az írországi Templederry Szélfarm példája

A "VIDÉKI TÉRSÉGEK ENERGIA-ÖNRENDELKEZÉSE: Nemzetközi összefogás az intelligens energia alapjainak megteremtésére” projekt keretében elkészült eszközök segítik a helyhatóságokat az energia-önellátás felé átmenet megtervezésében, továbbá az energia-behozataltól való függésük mértékének csökkentésében vagy akár teljes kiiktatásában.

A résztvevő szervezetek:

További információ