Mit várnak el a zöldek a következő kormánytól?

Mit várnak el a zöldek a következő kormánytól?
Hatvannégy környezetvédő civil szervezet elvárásait juttatta el a választáson induló pártok elnökeinek a mai napon a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A civilek azt javasolják a pártoknak, hogy a képviselőjelöltjeik vállaljanak számon kérhető kötelezettséget ígéreteik megvalósítására. A részletekről mai sajtótájékoztatójukon számoltak be a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az MTVSZ és a Védegylet képviselői.

A zöld szervezetek 12 pontban foglalták össze azokat a követelményeket, amelyeket álláspontjuk szerint a következő kormánynak teljesítenie kell annak érdekében, hogy egészséges környezetben és fenntartható társadalomban élhessünk. A Paksi Atomerőmű bővítése helyett széles körű programot javasolnak az épületfelújításokra, az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiák elterjesztésére. Olyan költségvetést szorgalmaznak, amely előnyben részesíti az oktatást, az egészségügyet, a környezetvédelmet, a kultúrát, a tudományt, az innovációt, valamint a lakosság biztonságát. Sürgetik az adócsalások és a korrupció visszaszorítását. Elengedhetetlennek tartják olyan jogszabályok megalkotását, amelyek érdemben biztosítják az emberek beleszólását a környezetüket érintő döntésekbe.

Szükséges a környezetügyi tárca önállóságának visszaállítása és a környezet-, természetvédelmi hatóságok megerősítése. A biológiai sokféleség védelmének fokozása, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kiterjesztése nélkül nem csak a jövő nemzedéket fosztjuk meg lehetőségeitől, de a ma élő emberek megélhetését is veszélyeztetjük” – mutatott rá Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezetője egyik hangsúlyos kívánságukra.

A pártoktól nem csak azt várjuk el, hogy nekünk tetsző ígéreteket tegyenek, hanem azt is, hogy azokat be is tartsák. Ezért megfogalmaztunk egy nyilatkozattervezetet, amelynek aláírásával a képviselőjelölt jogilag kötelezheti magát, hogy megválasztása esetén mindent megtesz vállalásai megvalósítására. Amennyiben viszont ennek ellenkezőjét teszi, a nyilatkozatában megjelölt civil szervezetek akár bírósághoz is fordulhatnak azért, hogy az érintett képviselő lemondjon a mandátumáról vagy legalább a fizetése túlnyomó részéről” – fejtette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Elvárásainkat azon pártok elnökeinek juttattuk el, amelyek a közvélemény-kutatások szerint most áprilisban esélyesek a bejutásra az országgyűlésbe. Ez a kezdeményezés időigényes, ezért a rendelkezésre álló szűk egy hónapban nem tudjuk vállalni, hogy esetleg még több párttal egyeztessünk” – jelentette ki Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

A korábbi választások előtt többször tartottunk a pártokkal nyilvános fórumot ‘A ló kérdez néven’ környezetvédelmi szakmai kérdésekről. Azért örültünk a mostani kezdeményezésnek, mert ezúttal számon kérhető formában kötelezhetik el magukat a képviselőjelöltek” – mondta Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője.

12 pont