A Völgyben jártunk!

A Völgyben jártunk!
Ahogy az elmúlt években, idén is ellátogattunk Kapolcsra, a Művészetek Völgyébe, hogy megismertessük a nagyobb környezetvédelmi problémákat és tanácsainkkal segítsük a fesztiválozókat a környezetbarát életmód kialakításában.

Idén 23. alkalommal került megrendezésre a Művészetek Völgye Fesztivál, ahol a kézművesek és kereskedők standjai, a színházi előadások és koncertek mellett, zöld programokon is részt vehettek a látogatók. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bakony-Balaton Geopark, a Csalán Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetsége a Malomsziget csücskében várta változatos programokkal az érdeklődőket a fesztivál első hétvégéjén. Standunknál játékokkal és kiadványainkkal, a felső iskolában kiállításokkal és zöld mozival hívtuk fel a figyelmet a környezet- és természetvédelem fontosságára.



Július 27-én (szombaton) programjaink közül a környezetvédelmi játékaink voltak a legnépszerűbbek. A kicsik a fakirakókkal, szén-dioxid semlegesítő flipperrel és más izgalmas játékokkal ismerkedhettek meg, míg a nagyobbak Ökoklikk nyereménytotóval tesztelhették és fejleszthették tudásukat a környezetvédelem különböző témakörein belül. Nyerteseink válogathattak a vászontáskák, pólók, képeslapok és könyvjelzők közül. Délután az iskolában három filmet vetítettünk az olaj, a bányászat és az éghajlatvédelem témakörében. A Mérgező tűz című film a Shell nigériai olajkitermelésének problémáit, A hülyeség kora a klímaváltozás, a Rézkor pedig a rézbányászat problémáit mutatta be .

Július 28-án (vasárnap) a hőségnek köszönhetően standunknál kevesebben fordultak meg, viszont a melegben is kitartó érdeklődőkkel (tanárok, biotermelők, családosok és fiatalok) hosszabban beszélgethettünk.
Például többen osztották véleményünket, hogy a kapolcsi büfékínálatból még általában hiányoznak a környéken termett szezonális zöldségből-gyümölcsből készült, könnyű nyári ételek. Nem véletlen, hogy a zöldségesnél nagy volt a forgalom. Kapolcs eléggé ’zöld’ fesztiválnak tekinthető, talán lehetne ez a következő lépés?

Örömmel tapasztaltuk, hogy sok tanár megfordult a standunknál, akiknek a MTVSZ hírek magazint és a Klímaőrjárat c. kiadványunkat ajánlottuk a felső tagozatosok számára, ill. az új 4-féle energiás kiadványunkat a középiskolások, akár egyetemisták számára. Ezekből a visszajelzések alapján érdekes környezetvédelmi óra, foglalkozás tervezhető. Persze majd csak ősszel…
Többen érdeklődtek a palagáz téma iránt – most már az amerikai és az európai palagáz helyzetről és azok gazdasági vonatkozásairól is van anyagunk.

A hűvös iskolai teremben megrendezett biológiai sokféleség kiállításunk és a génmanipulációval, bioüzemanyagokkal foglalkozó zöld mozink nagy sikert aratott. Bemutattuk többek közt a Gyilkos szójamezők kisfilmet, amely feltárja, hogy milyen hatásai vannak a dél-amerikai szójatermesztésnek. Az agroüzemanyagokkal kapcsolatosan az „Ez az a föld ahol valaha éltünk – Földszerzés a fejlődés oltárán” c. ugandai esettanulmányt mutattuk be, melyről bővebben blogunkon olvashatnak. A filmek után beszélgetéseket tartottak a témával foglalkozó munkatársaink.



Reméljük, hogy sok hasznos információval, ötlettel gazdagodtak látogatóink a standunknál és az iskolai vetítéseken is, mi nagyon jól éreztük magunkat, és bízunk benne, hogy találkozunk a Völgyben jövőre is.