Idén is várunk Kapolcson!

Idén is várunk Kapolcson!
Szeretettel vár Téged is a Völgyben a Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei. Az első hétvégén, július 26-án 14–18 óra, 27-én és 28-án 10 és 18 óra között lesz nyitva a standunk a Malomsziget csücskében.

Itt megtalálod ingyenes kiadványainkat és játékainkat az éghajlat-energia, a természetvédelem, az élelmiszerbiztonság és az erőforrás-gazdálkodás témájában. A Bankfigyelő Hálózattal közös kiállításunk leleplezi egy uniós pénzből támogatott zambiai rézbánya hatásait a helyi közösségre, míg a biodiverzitás kiállításunk tippeket ad a biológiai sokféleség védelméhez. Természetbarát és éghajlat-tudatossági játszóházzal és zöld életmódról szóló új „ökolklikk” nyereménytotóval várjuk az érdeklődőket.

Július 26-28-án 15.30–18 óra között ingyenes Zöld mozit szervez a kapolcsi felső iskolában a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Zöld Pók Alapítvány.
A filmek után beszélgetés az MTVSZ és a Zöld Pók munkatársával. A teremben online játszható: Öko Tudásbázis – élj egészségesebb, fenntarthatóbb életet! www.okoklikk.hu


A vetítendő filmek:

Júl. 26., péntek: Filmek az élelmiszer-önrendelkezés témakörében
- A (bio)DaVerzitás-kód (5')
- A jövő farmja (48')
- Fémzárasat vagy szabadot (15')
- A legkisebb piac is számít (14')
- Akik kiszálltak a mókuskerékből (10')
- Tejforradalom (12')
- Miből vegyünk biót? (6')
- Ez az a föld ahol valaha éltünk – „Földszerzés” a fejlődés oltárán – ugandai esettanulmány (5’)
- Egészséges élet – sokszínű természet (10’)

Júl. 27., szombat: Filmek az olaj, palagáz, bányászat, éghajlatvédelem témakörökben

- A Föld lélegzete (2’)
- Félperc a kedvenc drogunkról (1')
- Energia-garázdálkodás – Európa energiafüggősége nem gyerekjáték (6’)
- Olajat űzve (20')
- Mérgező tűz (30')
- Rézkor (Copper age) (52 perc)

Júl. 28., vasárnap: Filmek a génmanipuláció, bioüzemanyagok témakörében

- Gyilkos szójamezők (12')
- Gazdák egymás közt – az igazság a génmódosított növényekről (22')
- Dávid vs. Monsanto (65') - Percy Schmeiser kanadai gazda harca a géntechnológiai óriáscég ellen.
- Péter és Márta: történet a bioüzemanyagokról (2')



Néhány filmről röviden:

Egészséges élet – sokszínű természet (10’)
Magbörze, kirándulás, madár- és mégbarát kert vagy közösségi kert? Ezekkel nemcsak a természet sokféleségét segítheted, de egészségesebben és kreatívabban is élhetsz. Jó kezdeményezéseket, gyönyörű hazai tájakat, élővilágot bemutató videónk tagszervezeteinkkel közös biodiverzitás kampányunk keretében készült.

Ez az a föld, ahol valaha éltünk – „Földszerzés” a fejlődés oltárán – ugandai esettanulmány (5’)
John Muyiisha és falubeli társai az ugandai Kalangalában, elvesztették földjüket. Egy nap, BIDCO, egy kenyai vállalat érkezett hozzájuk, hogy közölje, mától övék a föld. Buldózerek jöttek, hogy legyalulják az őserdőket és John kávé ültetvényét. A vállalat ezek helyére olajpálmákat ültetett. John megélhetésére 2 hold földet hagytak. John most földhöz való jogáért küzd. Ez az ő története. További információ: "Földszerzés” a Világbank pénzén

A (bio)DaVerzitás-kód (5')
A Meatrix, illetve a Story of Stuff (Tárgyaink története) alkotóinak öt perces rajzfilmje az élet szövedékéről, a Da Vinci-kód történetére alapozva. Sophie és Robert nekiáll kinyomozni, hogy vajon mi áll a jegesmedve rejtélyes halálának hátterében?

Tejforradalom (12')
Európa több országában a tejtermelők alternatív kereskedelmi hálózatot építenek, így tér vissza az életünkbe a valódi tej.

A Föld lélegzete (2’)
Az USA Nemzeti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézetének mérései alapján a Föld légkörének CO2 tartalma az iparosodás kezdete óta folyamatosan emelkedik. Ez a jelenség szoros összefüggésben van a globális felmelegedéssel... lélegzetelállító, nem?" - egy rövid, pörgős klip, mely gyönyörű és megdöbbentő képekkel és tudományos adatokkal mutat be egy emberi tevékenység által okozott aggasztó folyamatot Földünkön...

Energia-garázdálkodás (Energy Grab, 6’)
Európának mindig is fontosak voltak az emberi jogok, a művészetek, a kultúra és a tudomány. De ugyanilyen gondosan bánik-e az energiával? Mire kell az neki? Hogyan szerzi be? Mit jelent számára az energiabiztonság, és mit jelent a forrás-országoknak?

Olajat űzve (Oil for Nothing, 20’)
Az EU tagországai a felhasznált kőolaj 80%-át és a földgáz 60%-át importálják. Az Európába érkező olaj körülbelül 20%-a Nigériából származik. A film azt mutatja be, milyen árat fizetnek a helyi közösségek azért, hogy nekünk, a fejlett világban minden igényünk kiszolgálására legyen elég energia.

Rézkor - Copper age (52 perc)
Zambia, annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb rézbányászatával rendelkezik, évről évre jobban szorul külső segítségre. A magánkézben lévő bányák miatt a nyersanyagok kitermelése és exportja nem hoz javulást a helyi lakosoknak.

Mérgező tűz (Poison fire, 30 perc)
A Shell nigériai olajtermelésének melléktermékét a gázt egyszerűen elégeti. Teszi ezt annak ellenére, hogy 1969 óta követelik a vállalattól a tevékenység azonnali befejezését, és bár a cég évek óta új és új határidőt tűz ki a gázégetés leállítására ez a mai napig nem történt meg.

Gyilkos szójamezők – út az esőerdők pusztításától az európai állatgyárakig (12 perc)
Egy rejtett, pusztító kapcsolat köti össze az Európai Unió nagyüzemi gazdálkodásait Dél-Amerika erdőivel, ahol óriási szójaültetvények miatt pusztul el a vadvilág és fokozódik a klímaváltozás.
A szójaültetvényekhez szükséges területeket úgy teszik elérhetővé, hogy több ezer ember kényszerül elhagyni földjét, így nem tud többé saját magának élelmiszert termeszteni. Az őslakosokat megmérgezik, az erdőket pedig kiirtják.
12 perces filmünk feltárja, hogy milyen hatásai is vannak a dél-amerikai szójatermesztésnek, melyből az európai nagyüzemi gazdaságokat etetik.