A biológiai sokféleség védelme is szükséges a jólétünkhöz

A biológiai sokféleség védelme is szükséges a jólétünkhöz
A biodiverzitás megőrzése és egyben a földi élet sokszínűségének védelme mindannyiunk felelőssége az emberiség fennmaradása érdekében. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége a május 22-i Biodiverzitás Világnap apropóján.

„Téves és veszélyes az a nézet, hogy a jólét megteremtése után lesz majd több lehetőségünk a környezettel is foglalkozni. Ahhoz, hogy a gazdaságunk működőképes legyen, és biztosított legyen a jólétünk - pl. az élelmiszer-ellátásunk és egészségünk - szükségünk van a természet szolgáltatásaira, például az élelmiszernövényeink beporzására, a megfelelő talajképződésre és vízkörforgásra, illetve a növényi és állati gyógyászati hatóanyagokra. E szolgáltatásokat csak egy biológiailag sokféle rendszer képes fenntartani, amelynek mi is a részei vagyunk.” – utalt több, a biodiverzitás szempontjából fontos tényezőre Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A környezet állapotának legjobb indikátora a biológiai sokféleség. A Kárpát-medence különösen veszélyeztetett a biológiai sokféleség hanyatlása szempontjából. Az élőhelyek jelentős része, 67%-a rossz természeti állapotban van, a kiemelt jelentőségű fajok állományának állapota 48%-nál nem kielégítő.

A biológiai sokféleség az éghajlatváltozáson keresztül is veszélyeztetett. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint egy-egy fajnak kb.160 kilométerrel kellene északabbra, vagy 160 méterrel magasabbra költöznie ahhoz, hogy a várható 1 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedés miatt az eredeti élőhelyéhez hasonló klímájú helyet találjon. Az évszázad végére az éghajlatváltozás hatására ez akár több mint 500 km-t is jelenthet. [2] Ilyen mértékű vándorlásra a fajok többsége képtelen, egy egész élőlényközösség még kevésbé, főleg mivel a városi területek, utak legtöbbjük számára vándorlási akadályt jelentenek.

___________________________________________________

Itt olvasható a Bizottság jelentése a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek: Az élőhelyvédelmi irányelv 17. cikkében előírt összefoglaló jelentés az élőhelytípusok és fajok védettségi helyzetéről