Elbuktak az átláthatósági teszten az európai közbankok, hazánk sem lehet büszke

Elbuktak az átláthatósági teszten az európai közbankok, hazánk sem lehet büszke
Az angliai "Publish What You Fund” szervezet közzétette átláthatósági tesztjének eredményeit, melynek keretében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Fejlesztési Bank (EIB) átláthatósági indexét [1] is meghatározták. Az eredmények alapján az EIB gyenge, míg az EBRD közepes értékelést kapott, ami azt jelenti, hogy Európa polgárai csak sejthetik, mire költik forrásaikat a közbankok.
Az átláthatósági index alapján az EIB a vizsgált 58 szervezet közül a 37-ik helyre került, jelentősen lemaradva más nemzetközi pénzügyi szervezetek mögött, melyek közül a Világbank Nemzetközi Fejlesztési Társasága az első helyen, az Afrikai Fejlesztési Bank a harmadik helyen végzett. Az EIB 26%-os eredménye elsősorban a projektekről adott minimális információnak köszönhető, de szerepet játszik benne az is, hogy a bank tevékenysége során kevés figyelmet szentel a támogatás hatékonyságával foglalkozó keretrendszereknek és a tevékenységével érintett ország fejlesztési terveinek [2]. Ezek eredményeképpen az EIB hitelei könnyen hathatnak más támogatásokkal ellentétes irányban, illetve rettentően nehéz azok eredményeinek mérése.

"Ismerve, hogy az EIB szeretne meghatározó szereplő lenni a fejlődő országoknak nyújtott támogatásoknál, ideje lenne az európai-parlamenti képviselők [3] és civil szervezetek által mutatott úton haladnia egy demokratikusabb, átláthatóbb és elszámoltathatóbb szervezet felé.” – mondta Karin Christiansen, a Publish What You Fund igazgatója. „Ha valóban ez a cél, akkor mi lehetne jobb, mint követni az Afrikai Fejlesztési Bank példáját és csatlakozni, valamint bevezetni a nemzetközi segélyek átláthatóságára irányuló kezdeményezést?”

Fazekas László a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse szerint: „Egy olyan közintézmény, amely folyamatosan az EU bankjának nevezi magát, elengedhetetlen, hogy átláthatóan működjön. Sajnos a kutatás korábbi állításainkat igazolja, miszerint az EIB pénzügyi közvetítőkön - kereskedelmi bankokon vagy befektetési alapokon - keresztül biztosított hitelei komoly átláthatósági problémákkal küzdenek. [4] Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a mellett, hogy hazánk a listán mindössze az 51. helyet foglalja el, mélyen az átlag alatt, miközben 2009-ben majdnem 117 millió eurót (kb. 35 milliárd forint) fordított Magyarország fejlődő országok támogatására.”

Az EBRD az 58 vizsgált támogatás szétosztásával foglalkozó nemzetközi és kormányzati szervezet közül a 15. helyen végzett. A Bankfigyelő munkatársa, Fidanka Bacheva McGrath szerint: „Az EBRD hiteleivel kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy nem hoznak időben nyilvánosságra elegendő információt a támogatott projektekkel kapcsolatban. Az elmúlt időszakban többször előfordult, hogy a bank, üzleti titokra hivatkozva tartott vissza elsősorban a kitermelő iparágakat érintő fontos információkat, vagy rábízta a projektgazdára, hogy mit hoz nyilvánosságra.”

Jegyzetek:
[1] Az átláthatósági Index elérhető az alábbi oldalon: http://www.publishwhatyoufund.org/index
[2] Az EIB nem csatlakozott a Párizsi Nyilatkozathoz (2005) és nem tagja sem a monitoring, sem az értékelési keretrendszernek.
[3] Az EIB EU-n kívüli hitelezésének kapcsán az európai parlamenti képviselők nagy többséggel szavaztak arról, hogy a Banknak demokratikusabban, átláthatóbban és elszámoltathatóbban kell működnie: http://www.counterbalance-eib.org/?p=847
[4] A Bankfigyelő és partnere a Counter Balance korábban is foglalkozott a témával, mely elemzések megtalálhatóak angol nyelven az alábbi weblapokon: http://www.counterbalance-eib.org/?p=27 és http://www.counterbalance-eib.org/?p=364