Új kutatás a magyar fogyasztók környezettudatosságáról

Új kutatás a magyar fogyasztók környezettudatosságáról

A Millward Brown Hungary kutatócég a közelmúltban készítette el Környezettudatosság című szektortanulmányát , az ún. Target Group Index adatbázisa alapján. A tanulmány bepillantást enged a magyar 18-69 éves korú lakosság környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdjeibe, a környezettudatos életmód egyes aspektusaiba, valamint egy 8 ország releváns attitűdjeit bemutató nemzetközi blokkal megteremti annak lehetőségét, hogy a hazai adatokat európai környezetben értékelhessük.


A tanulmány elsődleges célja, hogy speciális marketingkommunikációs stratégia kidolgozásához nyújtson segítséget olyan vállalkozások számára, amelyek társadalmi felelősségvállalás stratégiájukban a környezetvédelemre koncentrálnak. Hasznos információkat nyújthat azonban azok számára is, akik szeretnék a „zöld” fogyasztói csoportok motivációinak ismeretében kialakítani marketing és kommunikációs stratégiájukat. A kutatócégnek ezúton is köszönjük, hogy saját társadalmi felelősségvállalási stratégiájának részeként, a tanulmány értékesítéséből származó bevételének egy részét nekünk ajánlotta fel.

 A tanulmány számos hasznos és érdekes megállapításainak egyike, hogy a hazai fogyasztók környezettudatos gondolkodásmódja elmarad a vizsgálatba bevont országok átlagától. Ezt jól példázza, hogy a „Fontos, hogy mindenki éljen az újrahasznosítással.” attitűdállítással Magyarországon a lakosság alig több, mint 50%-a ért egyet, míg Szlovéniában ez az arány közel 90%-os.

 A kutatók elkészítették a hazai lakosságra releváns Green Szegmentációt is. A hazai lakosság egyharmada tekinthető - legalább egy részterületen - környezettudatosnak, s további egynegyede pedig legalább attitűdjeiben nem zárkózik el a környezetvédelmi céloktól. A környezettudatos szegmensek körében a nők, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a magasabb státuszúak és a nagyvárosban élők felülreprezentáltak.

 A tanulmány foglalkozik még a környezetvédelmi információk áramlásával: releváns médiatartalmak fogyasztóinak arányával, jellemző demográfiai csoportjaival, valamint vizsgálja a környezetvédelmi szószólókat, akik a szóbeli meggyőzés révén hatékonyan támogathatják ilyen jellegű üzeneteink célba juttatását. Elemzi azt is, hogy milyen szocio-demográfiai csoportokra jellemző a háztartási hulladék szelektív gyűjtése, a környezetkímélőbb termékvariánsok preferálása, és bepillantást nyújt utazási szokásainkba is.

………………………………
Módszertani háttér:

A TGI (Target Group Index) globális fogyasztói kutatás több mint 65 országban, 6 kontinensen van jelen, évente több mint 800 000 válaszadó megkérdezésén alapul.
A tanulmányhoz felhasznált magyar adatbázis:
Minta: reprezentatív, 14-69 éves magyar lakosságra
Mintanagyság: 15 000 fő, 18-69 éves lakosság
Időszak: 2010 – TGI adatbázis 2010/1-4