A civil törvény koncepcionális átdolgozása szükséges a civilek szerint

A civil törvény koncepcionális átdolgozása szükséges a civilek szerint
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kidolgozta az „egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról” szóló törvény tervezetét és társadalmi vitára bocsátotta. 70 civil szervezet levelet küldött Navracsics Tibor közigazgatási miniszternek, amelyben a civil törvény visszavonását és koncepcionális átdolgozását kérik. A szervezetek – a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Reflex Környezetvédő Egyesület vezetésével – egy szakmai véleményt dolgoztak ki a tervezetről, amelyet eljuttattak a minisztériumba is.

A szervezetek kérik, hogy csak érdemi társadalmi vita után, ősszel kerüljön a Parlament elé a tervezet. Véleményük szerint nincs kényszerhelyzet, amely miatt a szektor szabályozásán kevés előkészítéssel kellene radikálisan változtatni. A civilek a jogszabálytervezet több rendelkezését előremutatónak tartják, de aggódnak, hogy a jelenlegi tervezet eredményeként szervezetek ezrei veszíthetik el közhasznúsági fokozataikat és állami támogatásaikat, az állampolgárok tömegei pedig a közhasznú szolgáltatásokat. Aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy a civil kontroll csökkenése és egyes civil szervezetek pozitív diszkriminálása által erősödhet a mindenkori kormány politikai befolyása a szektorban, illetve, hogy összességében csökkenhetnek a civil szervezetekhez jutó állami források.

Lényegesnek tartják, hogy legyen partneri viszony a támogató és a támogatott közt. Még további szabályozás szükséges, hogy ne legyen lehetőség egyoldalú megoldásokra és visszaélésekre a támogatói, pályázatkezelői oldalon.

Az aláíró civilek szerint a tervezet legproblémásabb része a közhasznúság kérdése. Elutasítják a tervezetben szereplő pénzügyi, spekulatív szabályozást. Véleményük szerint olyan szabályozásra van szükség, amely a civil szervezetek szakmai munkáját és társadalmi teljesítményét méri, valamint ehhez köti a közhasznúságot.

A Nemzeti Civil Alap (NCA) átalakításával kapcsolatban a szervezetek több változással nem tudnak egyetérteni, mint például a civil delegáltak szerepének lefokozása, a nyílt pályázatok arányának csökkentése vagy a döntéshozók négy évre való bebetonozása. Szerintük olyan civil alapra van szükség, amelyben a pályázati bürokrácia csökken, növekszik az átláthatóság, és erősödik a szektorfejlesztő szakmaiság.

Ezeken felül a civilek elvárják, hogy az Európai Unió Lisszaboni Szerződése szellemiségének megfelelően az állami intézmények a civil társadalommal nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet tartsanak fenn.

A szervezetek véleményük támogatására aláírásgyűjtésbe kezdtek a civil szervezetek körében, hiszen a 70 szervezethez még folyamatosan csatlakoznak a támogató szervezetek. A felhívás részletei a www.nonprofit.hu weboldalon olvashatóak.