Megkérdőjelezhetően nagyarányú hiteleket nyújt az EBRD a fosszilis energiafelhasználásra

Budapest, 2010. november 18: Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) november 17-én nyilvánosságra hozta a közép-kelet európai országokat is érintő új hitelezési terveit, melyet a nyilatkozatok alapján az "új növekedési irány” elősegítése vezérel. A Közép-Kelet Európai Bankfigyelő Hálózat (Bankfigyelő) és tagja, a Magyar Természetvédők Szövetsége felhívja a figyelmet, hogy a fejlesztési banknak a hitelezési tevékenységén keresztül kiemelt felelőssége van a térség fosszilis energiafelhasználásának csökkentésében.
Fotó: Nick Ares

A bank korábbi tevékenységeinek vizsgálata során kiderült, hogy 2006 és 2009 között a szén, az olaj és a gáz üzletág részére folyósított hitelek 250 millió euró körüli összegről több mint 1,3 milliárd euróra növekedtek. Különösen nagy a növekedés a 2008-as és a 2009-es évet tekintve. [1]

Üdvözlendő ugyan, hogy a bank a fenti időszakban éves szinten 540 millió eurót fordított energiahatékonysági projektek finanszírozására (2008-ban ez az összeg elérte a 660 millió eurót [2]), de a megújuló energiahordozókkal kapcsolatban ez a szám már alig éri el a 75 millió eurót. A fenti számok nem tartalmazzák a fosszilis energiahordozóval működő erőművek modernizálására, illetve a közlekedésre fordított összegeket, melyeket egyébként a bank az energiahatékonysági beruházások közé sorol.

A fenti kutatás nem sokkal azután fejeződött be, hogy a G20, vagyis a világ vezető gazdasági hatalmai találkoztak Dél-Koreában, és ismét elkötelezték magukat a fosszilis energiahordozók közpénzből történő támogatásainak megszüntetése [3], illetve a közeledő cancuni klímacsúcs témája, a klímaváltozás elleni küzdelmet támogató nemzetközi egyezmény elfogadása mellett.

„Elképesztő, hogy a fejlesztési bank részvényesei, köztük az EU tagállamai úgy mennek majd a klímacsúcsra, hogy egyrészt egyértelmű kötelezettségvállalást tettek a széndioxid kibocsátás mellett, ugyanakkor engedték, hogy a bank folyamatosan növelje a fosszilis energiahordozók terén kihelyezett hiteleinek összértékét. Örömmel látjuk, hogy a bank számára fontos az energiahatékonyság, de a fosszilis energiahordozók használatának csökkentéséhez szükséges a valódi megújuló energiahordozókkal kapcsolatos projektek támogatása is” – mondta Fazekas László, a Magyar Természetvédők Szövetsége regionális politika munkacsoportjának programfelelőse.

Ennek ellenére a bank legutóbb elfogadta az energiaszektorba tartozó szlovéniai Sostanj lignit hőerőmű fejlesztésének 250 millió eurós hitelkérelmét (a szerződés aláírása még nem történt meg). A beruházás megvalósulása esetén az ország évtizedekre kerül majd fosszilis energiahordozó függőségbe, mely egyben klímapolitikáját is aláássa. Szintén friss hír, hogy a bank 30 millió USD értékben részesedést vásárol a Közép-Európai Olajtársaságban, amelynek deklarált célja, hogy fosszilis lelőhelyeket nyisson és fejlesszen a közép európai térségben. Mindezek mellett Thomas Mirow, az EBRD 2008-ban megválasztott elnöke a kezdetektől azt hangoztatja, hogy a legnagyobb probléma a közép-kelet európai növekedési modellel, hogy túlzottan függ a bányászott alapanyagoktól.

A bank által a november 17-én kiadott, 29 ország gazdasági tevékenységét értékelő közleményéről Fazekas László a következőket nyilatkozta: „Szomorú, hogy az EBRD számára 20 év és egy gazdasági válság kellett ahhoz, hogy ráébredjen, a szabad piacnak megvannak a maga korlátai. Sajnos a bank továbbra sem vizsgálja a környezet állapotát, amikor a kelet európai országok gazdaságát értékeli. Ennek középpontjában pedig az áll, hogy a környezet állapota semmilyen befektetési döntés meghozatalakor nem kap szerepet. Vajon mennyi időnek kell eltelnie, vagy milyen katasztrófának kell történnie ahhoz, hogy ez a szemlélet megjelenjen a bank felméréseiben?”

Jegyzetek:

[1] A fent említett kiadvány elektronikus formában az alábbi linken érhető el (angol nyelven): http://bit.ly/EBRDenergy

Habár az EBRD 2010-es energiaszektorban történt hitelei megjelennek a bank weboldalán, az ott olvasható számok a megítélt hitel nagyságát jelzik, amely nem feltétlenül egyezik meg a projektnek végül juttatott forrással. Így jelenleg nem lehet a 2010-es számokat meghatározni.

[2] Az energia hatékonyságra fordított hitel nem tartalmazza a fosszilis energiahordozókra épülő hőerőművek modernizálásával és egyéb fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos projekteket sem, annak ellenére, hogy a bank ezeket ebben a kategóriába sorolja. Ez azonban csak arra jó, hogy a fosszilis energiahordozók használatát elősegítse és elvonja a forrásokat a valóban fenntartható projektek finanszírozása elől. Ha az ilyen és ehhez hasonló projekteket is az energiahatékonysági beruházások közé számoljuk, akkor a bank közel 810 millió eurót hitelezett erre a területre 2006 és 2009 között.

[3] Az EBRD fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos projekteknek nyújtott hitelei során is közpénz kihelyezése történik, ami elősegíti a magánszektor, a magánbefektetők részvételét.