Génmódosított növények és az éghajlatváltozás

Biotechnológiai cégek azt állítják, hogy részben a génmódosított növények jelenthetik a megoldást az éghajlatváltozásra. Csökkentik a termőtalaj széndioxid kibocsátását és növelik a terméshozamot, ezzel segítve a föld növekvő népességének élelemhez jutását. A Génmódosított növények és az éghajlatváltozás  című összefoglaló áttekinti ezen állítások megalapozottságát és megvizsgálja, csakugyan segíthetne-e a géntechnológia fenntarthatóbb és éghajlatbarát mezőgazdasági modellt kialakítani.
Éghajlat- és agrárszakértők szerint gyökeresen meg kell változtatnunk mezőgazdasági módszerekkel kapcsolatos szemléletünket, ha meg akarjuk oldani az éghajlatváltozás által támasztott problémákat. A Föld növekvő népességének ugyanakkor egyre több élelemre van szüksége, és nő az igény üzemanyag gyártásához és egyéb célokra használható növényekre is. Ez viszont növeli a termőföldekre és a természeti forrásokra gyakorolt terhelést. A génmódosítás hívei szerint a genetikailag módosított növények révén javíthatók a gazdálkodási módszerek, az ilyen növényeket azonban a jelenlegi intenzív növénytermesztési és állattenyésztési modell részeként hozták létre, ez pedig műtrágya, növényvédőszerek és (elsősorban fosszilis) energia felhasználására alapul.

A teljes összefoglaló innen letölthető