EU biztosok figyelmeztetnek a bioüzemanyagok veszélyeire - az MTVSZ moratóriumot sürget


Brüsszel/Budapest, 2008. január 15.: A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége felszólította az Európai Bizottságot, hogy függesszék fel a bioüzemanyagok felhasználásának növelésére vonatkozó célkitűzéseket, miután két EU biztos nyilvánosságra hozta a bioüzemanyagok termelésének környezetre és az emberekre gyakorolt hatásaival kapcsolatos aggodalmait.


Az EU környezetvédelmi biztosa, Sztavrosz Dimasz tegnap egy BBC-nek adott interjúban elismerte, hogy a bioüzemanyagok által okozott környezeti és társadalmi problémák sokkal súlyosabbak, mint azt korábban gondolták,  hozzátéve, hogy óvatos lépésekre lesz szükség. [1] Dimasz ezt a kijelentést nem sokkal azután tette, hogy múlt pénteken az EU fejlesztési biztosa, Luis Michel az IPS hírügynökségne adott interjúban egyetértett abban, hogy a bioüzemanyagokra vonatkozó új célkitűzéseket fel kellene függeszteni. [2]

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége  - Föld Barátai Magyarország programvezetője kijelentette, hogy a Michel és Dimasz biztosoktól származó figyelmeztetések fel kell, hogy rázzák az Európai Bizottság többi tagját is. Az EU által beterjesztett bioüzemanyagokra vonatkozó új irányelv tervezet katasztrofális hatással lenne természeti környezetünkre és a világ szegényeire. Az egyetlen értelmes lépés a bioüzemanyagokra vonatkozó kötelező célkitűzések azonnali felfüggesztése.

A növényi eredetű üzemanyagok termelése nem megoldás az éghajlatváltozás által jelentett problémákra. Az igazi megoldás abban rejlik, hogy fejlesszük a tömegközlekedést és növeljük városaink energiahatékonyságát, valamint, hogy az autógyártókat rákényszerítsük alacsonyabb fogyasztású gépkocsik gyártására  - tette hozzá Fidrich Róbert.

A múlt héten 17 környezetvédelmi és fejlesztési szervezet levelet írt az Európai Bizottságnak, követelve, hogy vesse el az EU bioüzemanyagokra javasolt célkitűzéseit, ha nem képes átfogó biztosítékokat bevezetni az emberek és a környezet védelme érdekében. Az aláíró szervezetek szerint a jelenlegi jogszabály tervezet, amelyet a hónap végén jelentene be a Bizottság, nem garantálja a bioüzemanyagok fenntartható fejlődés alapelveinek megfelelő termelését, amelyet az EU kormányfői feltételül szabtak a tavalyi évben. [3]

További információ:

Fidrich Róbert programvezető, MTVSZ, tel: (1) 216-7297, mobil: (70)2-715-715


Jegyzetek:

[1] http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7186380.stm
[2] http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=40762
[3] Az Európai Tanács 2007 márciusában döntést hozott arról, hogy a közlekedésben használt üzemanyagok bioüzemanyag tartalmát 2020-ig legalább 10 százalékra kell emelni. A Tanács e célkitűzéshez szigorú feltételeket fűzött, nevezetesen "a termelésnek fenntarthatónak kell lenni, addigra a második generációs bioüzemanyagoknak versenyképeseknek kell lenniük, és az Üzemanyagminőségi Irányelvet a bekeverési arány szintjének biztosításához értelemszerűen módosítani kell".

* * *

Háttéranyag

Az EU energiaügyi biztosához, Piebalgshoz intézett közös levélben a szervezetek [4] megfogalmazzák az irányelv tervezettel [5] kapcsolatos aggályaikat:

- Fontos ökoszisztémákat védelem nélkül hagy: a jelenlegi javaslat nem biztosít védelmet olyan területek számára, mint a szavannák (például a brazil Cerrado), amelyeket veszélyeztethet az EU bioüzemanyag célkitűzéseinek érdekében terjeszkedő mezőgazdaság. Ezek a területek hatalmas mennyiségű szenet tárolnak, amely a légkörbe  kerül, ha elpusztítják ezeket az élőhelyeket. 

- Negatív mellékhatások: a nagyüzemi bioüzemanyag termelés következtében ugrásszerűen megemelkedhetnek az élelmiszerárak, valamint a vízfelhasználás. Ráadásul a bioüzemanyagok termelése más mezőgazdasági tevékenységeket szociálisan vagy környezetileg érzékeny területekre (mint például esőerdők) kényszerít. A jelenlegi szöveg nem biztosít értelmes megoldást ezekre a kérdésekre, ehelyett mindössze a helyzet monitorozásáról van benne szó, a tagállamok által készítendő kétévenkénti jelentéseken keresztül.

- Figyelmen kívül hagyja a szociális normákat: A tervezett szövegváltozat nem ad meg szempontokat arra, hogy miként védjék meg a fejlődő országokban élő embereket a bioüzemanyagok termeléséből adódó negatív hatásoktól. Földviták, erőszakos kitelepítések, emberi jogsértések és elégtelen munkakörülmények gyakran előfordulnak az Európa számára üzemanyagnövényeket termesztő országokban.

- Ezen felül a tervezett változat megakadályozza az EU tagállamokat, hogy nemzeti szinten szigorúbb kritériumokat alkalmazzanak. A közlekedésben felhasznált üzemanyagokra csak korlátozott mértékben szerepelnek fenntarthatósági kritériumok, míg a villamos áram termelésre használt ugyanilyen tüzelőanyagokra semmiféle kritériumokat nem tartalmaz a tervezet.

Levelüket az említett szervezetek így összegzik: amennyiben nem vezetnek be megfelelő biztosítékokat, akkor a bioüzemanyagokra vonatkozó kötelező érvényű EU célkitűzéseket fel kell függeszteni.

[4] A levelet, amely letöltehető a www.foeeurope.org/agrofuels honlapról a Friends of the Earth Europe, Birdlife International, European Environment Bureau, Greenpeace, Oxfam International, Wetlands International, Transport and Environment, Brot für die Welt, CAFOD, Tearfund, Corporate European Observatory, Rettet den Regenwald, Africa-Europe Faith & Justice Network, Stichting Natuur en Milieu, Quercus, Pro REGENWALD és a Misereor nevű szervezetek írták alá.
[5] Directive on the promotion of the use of energy from renewable sources (lásd
http://www.foeeurope.org/agrofuels/documents/RE%20directive%20jan%202008.pdf)