Veszélyben a nemzeti parkok jövoje?


Budapest, 2006. november 28.:  A Magyar Természetvédok Szövetsége, a Védegylet és a WWF Magyarország aggodalmukat fejezik ki a környezet- és természetvédelem intézményrendszerének további gyengítése és a költségvetési megszorítások miatt, amelyek a nemzeti parkok helyzetét is jelentosen megingatták.


A nemzeti parkok az elmúlt idoszakban évente mintegy 5 milliárd forinttal gazdálkodtak, melynek egy részét maguk termelték meg. Sajnálatos módon az állami támogatás évrol évre csökken. 2007-ben 2006. évhez képest várhatóan 500 millióval, vagyis 14 %-kal csökken a nemzeti parkoknak szánt központi támogatás. A költségvetési megszorítások mellett jelentos létszámleépítéseknek vagyunk tanúi.
„A közelmúltban, az elso hullámban 80 fovel csökkentették a létszámot a nemzeti parkoknál, míg a közeli napokban újabb 100 fo leépítése kezdodött el. Ez összességében mintegy 20 %-os leépítést jelent - emelte ki Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédok Szövetsége társelnöke, majd hozzátette, - ezek a tendenciák éppen az ellentétes irányba mutatnak azzal, amit az Európai Unió a természetvédelem és a biológiai sokféleség megorzése terén elvár a tagállamaitól.”

Ugyancsak ismertté vált, hogy az Orségi Nemzeti Park Igazgatóságot felszámolják, feladatait a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz csoportosítják át.
„Volt nemzeti parki vezetoként elengedhetetlennek tartom, hogy egy nemzeti parknak saját szellemisége, költségvetése és vezetése legyen. Egy felelos igazgató jelenléte a területen élok, gazdálkodók, társintézmények, a nemzetközi partnerek és a munkatársak szempontjából meghatározó a nemzeti parki munkában - mondta Márkus Ferenc a WWF Magyarország igazgatója, aki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park alapító vezetoje volt három évig.”

Az Orségi Nemzeti Park Igazgatóság felszámolását átgondolatlan döntésnek tartjuk. A döntésnek összehasonlíthatatlanul több a negatív vonatkozása, mint amilyen pozitív hozadéka lehet a költségvetés számára. A nemzeti park az alapfeladatainak végzése mellett ellátta az orségi mezo-és erdogazdálkodók szaktanácsadását, az Agrár-Környezetgazdálkodási Program koordinációját és monitoringját, valamint összefogta az egyéni gazdálkodókat. EU-s és hazai pályázatok vezeto partnereként, civilekkel és önkormányzatokkal együttmuködve többszáz millió forintot vitt a térségbe. Csopakról, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság központjából csak pluszköltségek árán lehet hasonló sikereket elérni.

A nemzeti park igazgatóság önállóságának megszüntetése nincs szakmai érvekkel alátámasztva, ennél fogva bizonytalanná válik, hogy milyen további lépésekre számíthatunk a nemzeti parki struktúrában. Félo, hogy átfogó koncepció hiányában a szakmával nem egyeztetett ad hoc döntések szabják majd meg a természetvédelem intézményrendszerének sorsát - nyilatkozta Jávor Benedek, a Védegylet szóvivoje.
 
Sallai R. Benedek, az Magyar Természetvédok Szövetsége munkatársa hozzátette, a nemzeti parkok meggyengítése mellett a természetvédelmi hatósági feladatokat ellátó felügyeloségek közül már kettot megszüntettek, még további leépítések várhatók, ami végképp ellehetetleníti a hatósági munkát. Ezek mellett a természetvédelmi feladatokat ellátó civil szervezetek intézményi háttere is romlott, és ebben újabb megszorítások várhatóak.”
A Nemzeti Parki törvény-tervezet társadalmi vitája várat magára, amely lehetoséget nyújthatna arra, hogy a nemzeti parkok helyzetét tisztázzuk és megerosítsük.