Verespatak: elõre elhatározott politikai döntés lesz? - Az SZDSZ is támogatja a verespataki beruházást?

2006.03.27.

Budapest, 2006. március 27.: Környezetvédõ szervezetek megdöbbentõnek tartják, hogy a román kormányfõ már a környezeti hatástanulmány elkészülte elõtt kijelentette, hogy mindenképpen megnyitják a verespataki aranybányát. Aggodalomra ad okot, hogy e kijelentés éppen a magyar környezetvédelmi miniszter pártjának kampányrendezvényén hangzott el.

A hétvégén "A Liberálisok Európáért 2006" címmel konferenciát szervezett az SZDSZ, amelyre Calin-Popescu Tariceanu román miniszterelnököt is elhívták. A rendezvényen a román miniszterelnök kijelentette, hogy mindenképpen megnyitják a verespataki aranybányát. [1]

Az a tény, hogy Tariceanu a környezeti hatástanulmány elkészülte elõtt kijelentette, hogy mindenképpen megnyitják a verespataki aranybányát világosan mutatja, hogy ez már egy elõre borítékolt politikai elhatározás, nem pedig a jogszabályok és a nyilvánosság bevonásával megszületõ döntés – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédõk Szövetségének (MTVSZ) programvezetõje. Emellett ez azt jelenti, hogy a román fél megszegi a nemzetközi jogszabályokat, beleértve Magyarország azon jogát is, hogy részt vegyen a döntéshozatali folyamatban. Mi célt szolgál a környezeti hatástanulmány és Magyarország részvétele a hatásvizsgálati eljárásban, ha a beruházás sorsát politikai szinten már eldöntötték? Az ilyen beruházások engedélyezésére országos és nemzetközi szintû szabályok és demokratikus normák vonatkoznak, amelyek a törvények érvényesítését és a döntéshozatali folyamatban való nyilvános részvételt biztosítják. Azzal a kijelentéssel, hogy a verespataki beruházást mindenképpen megvalósítják, az embereket ezen jogaiktól fosztják meg – mondta Fidrich Róbert.

Aggasztónak tarjuk, hogy a verespataki bánya mindenáron történõ megvalósulásáról szóló kijelentést a román kormányfõ egy SZDSZ rendezvényen mondta el. Mivel lehetõvé tették Tariceanunak, hogy a verespataki beruházás mellett kampányoljon, felmerül a gyanú, hogy Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter pártja támogatja az aranybánya megépítését – jelentette ki Csáki Roland, a Greenpeace kampányfelelõse.

A tervezett beruházás megvalósulása esetén több mint kétezer fõt kellene kitelepíteni Verespatakról és térségébõl, kilenc templom, tizenhárom temetõ lerombolásával és kétezer éves római kori régészeti leletek megsemmisítésével. A bányában felhasznált cianid tárolására szolgáló zagytározó a tervek szerint 185 méter magas lenne. Amennyiben e gát átszakadna, a hat évvel ezelõtti nagybányai ciánszennyezésnél is nagyobb mértékû környezetszennyezést okozna. A beruházás megakadályozására a környezeti hatásvizsgálat jelentené az utolsó lehetõséget – tette hozzá Nagy Dénes, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK) munkatársa.

További információ:

Fidrich Róbert, programvezetõ, Magyar Természetvédõk Szövetsége, tel: 216-7297, mobil: (70)2-715-715
Csáki Roland, kampányfelelõs, Greenpeace, mobil: (20)9532-225
Nagy Dénes, cián munkacsoport vezetõ, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, mobil: (20)389-1018

Jegyzetek:

[1] http://www.reggel.hu/index.php?apps=cikk&cikk=38443

[2] A verespataki aranybánya beruházás elleni tiltakozó monzgalom honlapja:
http://www.rosiamontana.org/