Levéláradat az Országgyűlésnek

2015.03.26. 13:00

Már ötszáznál is több lakossági levél érkezett néhány óra alatt az országgyűlési képviselők postafiókjába. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ma délelőtt arra kérte a magyar lakosságot, ne hagyják szó nélkül az értékrombolást!

tovább »

Breath of the Earth

2012.05.10.
Since the beginning of the industrial era the Co2 concentration has been increasing exponentially. It's breathtaking...isn't it?
tovább »

Az emberiség fennmaradását szolgáló normákat az Alkotmányba!

2011.03.02.

A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslata az Alkotmányhoz

Az emberiség fennmaradása érdekében a fenntartható társadalom legfontosabb alapelveinek a beemelését szorgalmazza az új Alkotmányba a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ). A javaslati anyag felhívja a figyelmet arra is, hogy az emberi faj további létezése érdekében minden egyént felelősség és kötelezettségek terhelnek.

tovább »

Az agroüzemanyag-előállítás ne járjon együtt a biológiai sokféleség pusztításával

2011.02.25.
Az agroüzemanyagok (biodízel, bioetanol) és bioenergia-hordozók iránti növekvő kereslet kielégítése nem járhat együtt azzal, hogy a biológiai sokféleség szempontjából értékes területeket intenzív művelésbe vonjuk. Az Európai Bizottságnak olyan jogszabályi környezetet kellene kialakítania, amely megköveteli, hogy a "zöld" energiaforrások ökológiai lábnyomának vizsgálatakor az élővilág sokszínűségére gyakorolt hatásokat is figyelembe vegyék. Három hazai természetvédő civil szervezet levélben fordult Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszterhez és Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszterhez, hogy hívják fel az Európai Bizottság figyelmét erre az - agroüzemanyagokkal kapcsolatban felmerülő - kockázatra.
tovább »

Idén összeomolhat az állami természetvédelem?

2011.02.25.

Budapest, 2011. február 25: A teljes hazai természetvédelmi igazgatás összeomlását eredményezheti, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium – nyilvánosságra került tervei szerint – több mint 40 százalékkal csökkenti a nemzeti parkok amúgy is szűkös támogatását. A korábbi, 3 milliárd forintos költségvetési juttatás 1,7 milliárdra való csökkentése esetén 2011-től gyakorlatilag megszűnne a természet állami szintű védelme. A kormány tavaly még a természetvédelmi őrszolgálat megerősítését ígérte, idén már lehet, hogy senki sem tud gátat szabni a természetvédelmi károkozásnak, az illegális hulladéklerakásoknak vagy fakivágásoknak.

tovább »

Zuhanórepülésben a génmódosított növények termesztése Európa-szerte

2011.02.22.

Szélesednek a repedések a biotechnológiai ipar mítoszain

Brüsszel - Budapest, 2011. február 22: A géntechnológiai ipar által támogatott adatok közzétételének napján a Föld Barátai nemzetközi szervezet és tagszervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége által készített új tanulmány rávilágít, hogy a génmódosított növények termesztése Európa-szerte egyre jobban visszaszorul: egyre nő a génmódosított fajtákat betiltó országok száma, miközben csökken a génmódosított növények termőterülete [1].

tovább »

Természeti katasztrófáktól igen, éhínségtől és vízhiánytól nem tartanak az emberek

2011.02.17.

Az éghajlatváltozás hatásainak ismertségét kutatta az MTVSZ

Budapest, 2011. február 17: Természeti veszélynek, többek között a jégtakarók olvadásának, környezeti katasztrófáknak és szélsőséges időjárási viszonyoknak tudja be a klímaváltozást a lakosság többsége. Az éghajlatváltozás közvetett, ám mindennapi életünket meghatározó társadalmi és gazdasági hatásaival szinte nem is számolnak az emberek. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Cognative Piac- és Közvéleménykutató Kft. új kutatásából az is kiderül, hogy a lakosság hajlandó áldozni energiatakarékossági beruházásokra, ha a megfelelő kereteket a döntéshozók biztosítják.

tovább »

Bulgária is betiltotta a génmódosított kukorica termesztését!

2011.02.03.
Szófia-Budapest, 2011. február 3: Újabb országgal bővült a génmódosított növények termesztését ellenző EU tagállamok sora. Szerdán Bulgária is betiltotta a MON810-es génmódosított kukorica termesztését - adta hírül a Magyar Természetvédők Szövetsége.

„Bolgár civil szervezetektől kaptuk a nagyszerű hírt, hogy szerdán a bolgár minisztertanács kihirdette a MON810 génmódosított kukorica fajtacsoportra a termesztési tilalmat. Ezt azóta internetes hírforrások is megerősítették [1]” - jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.
tovább »

Legyen kiemelt program a vízminőség-védelem az EU elnökség során

2011.02.03.
Budapest, 2011. február 1: Az EU elnökség vízvédelmi lehetőségeiről, vízminőség-védelmi politikáiról, a cianidos bányászat veszélyeiről és a környezeti katasztrófák megelőzéséről is szó esett február 1-jén a Parlamentben rendezett „Vízminőséget veszélyeztető tevékenységek visszaszorítása” című konferencián.
tovább »

Kötelező energiatakarékossági célszám: Ragyogó ötlet, Magyarország!

2011.01.27.
Budapest, 2011. január 27: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) a Föld Barátai nemzetközi zöldszervezet programja keretében - január 27-én Olajos Péter helyettes államtitkárnak átadott petíciójában - hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai EU Elnökség egyik sikeres zászlóshajója lehetne az EU energiatakarékossági célszám kötelezővé tételének előkészítése. A február 4-i EU csúcs az egyik első lehetőség erre. A célszámhoz viszont a végrehajtását segítő hatékony eszközöket kell rendelni.
tovább »

Dioxin szennyezés - a Magyar Biokultúra Szövetség állásfoglalása

2011.01.24.
A magyar ökológiai (bio, biológiai) gazdálkodást összefogó ernyőszervezet – a biogazdák egyöntetű véleménynyilvánítását közvetítve – üdvözli, hogy Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte a dioxin szennyezés kockázatát hordozó import húsok, húskészítmények hazai felhasználását és forgalmazását megelőző szigorú tételes ellenőrzését!
tovább »