Lendületesen indul a SÉF the World! vetélkedő

Lendületesen indul a SÉF the World! vetélkedő

Hatalmas érdeklődést váltott ki a „SÉF the World!” környezetvédelmi vetélkedő! Nem kevesebb, mint 350 csapat jelentkezése érkezett 150 iskolából. A 7-12. osztályos diákok 2-4 fős csapatai már bele is vághattak a megmérettetésbe, hiszen az első forduló változatos feladatait már kézhez is kapták. Sok sikert és élményt kívánunk minden résztvevő ifjú séfnek!

A vetélkedő célja a heti egy húsmentes étkezési nap bevezetésének megismertetése és népszerűsítése. A kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztásának fontosságára irányítjuk a figyelmet. Az egészséges étkezés elveinek megtartása mellett már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a fenntarthatóság felé. A résztvevő csapatokat a vetélkedő sztárséfjei vezetik át egy játékos, kreatív feladatokból álló képzeletbeli főzőversenyen.

A diákok így mélyebb megértéseket nyernek arról, hogy a napjainkra kialakult fogyasztói igényeket kielégítő intenzív hústermelés növekedése egyre károsabb hatással van környezetünkre és társadalmunkra. Mivel a megművelhető földterületek nagy részét ez az iparág használja, a legfőbb felelősévé vált így a mezőgazdasági tevékenységhez köthető éghajlatváltozásnak, víz- és légszennyezésnek. Ráadásul az intenzív hústermeléstállatjóléti és globális társadalmi problémák kísérik, ellehetetlenítve egyes társadalmi csoportok helyzetét.

 

A résztvevők a vetélkedők közben megismerik:
- a mennyiségében kevesebb, minőségében jobb hús fogyasztásának ismérveit és előnyeit;
- az egészséges és húsmentes étkezés gazdag kínálatát, régi, elfelejtett alapanyagait és receptjeit;
- az éghajlatváltozás mérséklésének lehetőségét;
- a helyi és globális környezetvédelmi és társadalmi problémák megelőzését;
- az állatjóléti szempontok előtérbe kerülését.