Zöldek levele a pártelnökökhöz a génmanipuláció kapcsán

2006.01.25.

Budapest, 2006. január 25.: Az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK), a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédõk Szövetsége levelet írt a négy parlamenti párt elnökének, amelyben a pártok génmódosítással kapcsolatos álláspontjára kérdeztek rá, különös tekintettel arra, hogy támogatják-e a génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó átmeneti tila-lom fenntartását.

Az elmúlt hónapokban mind nemzetközi, mind európai, mind hazai szinten több fontos, de egyben aggodalmat keltõ folyamat indult be génmódosítás szabályozása terén. Bár a magyar kormány 2005 januárjában – kihasználva a vonatkozó európai szabályozás adta ún. védzáradék lehetõségét – át-meneti tilalmat mondott ki az EU-ban eddig egyedüliként engedélyezett génmódosított kukorica hazai termesztésére, a jövõben további uniós engedélyek kiadása várható, ráadásul az Európai Bi-zottság azt szeretné, hogy hazánk oldja fel ezt az átmeneti tilalmat. Ezzel párhuzamosan, zajlik a génmódosított és a hagyományos növények „együtt-termesztésére” vonatkozó magyar szabályozás kidolgozása, és a kérdéskörben az Unió tagországai között is heves viták dúlnak, amelyek várható kimenetele még nem ismert.
Ebben a helyzetben fontos, hogy a választások elõtt valamennyi parlamenti párt egyértelmûen állást foglaljon a génmódosított növények hazai felhasználására vonatkozóan. Ezért az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület (ETK), a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természet-védõk Szövetsége levélben kérte a négy parlamenti párt elnökét, hogy nyilatkozzanak arról, hogy pártjuk
o fenn kívánja-e tartani Magyarország génmódosítás-mentességét, és képviseli-e ezt az álláspontot az Európai Unió megfelelõ intézményeiben (Tanács, Parlament) is?
o kezdeményez illetve támogat-e olyan kezdeményezéseket, amely lehetõvé tenné tagországok, illetve kisebb területi egységek (régiók, önkormányzatok) számára a génmódosított növények betiltását?
o folytatják-e a szigorú, a hagyományos gazdálkodók érdekeit messzemenõkig figyelembe vevõ „együtt-termesztési” (koegzisztencia) jogszabályok megalkotását?
o támogatja-e a genetikailag módosított növényekre vonatkozó független hazai környezeti és egészségügyi hatásvizsgálatok lefolytatását és az ehhez szükséges források biztosítását?

Mellékeljük a teljes levelet.

További információ:

Fidrich Róbert, MTVSZ, tel: 216-7297, mobil: (20)378-6683, fidusz@mtvsz.hu
Móra Veronika, ETK, mobil: (20)480-4328, etk@zpok.hu
Nemes Noémi, Greenpeace, tel: 392-7663, mobil: (20)469-6909, noemi.nemes@greenpeace.hu




DÁVID IBOLYA elnök
Magyar Demokrata Fórum
1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 73.

HILLER ISTVÁN elnök
Magyar Szocialista Párt
1081 Budapest, Köztársaság tér 26.

KUNCZE GÁBOR elnök
Szabad Demokraták Szövetsége
1590 Budapest, Pf. 117.

ORBÁN VIKTOR elnök
FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség
1463 Budapest, Pf. 878.

Tisztelt Elnök Úr/Asszony!

A genetikailag módosított szervezetek környezeti és egészségügyi kockázataival foglalkozó hazai környezetvédõ szervezetek nevében fordulunk Önhöz. Mint az bizonyára Ön elõtt is ismeretes, ilyen növények nincsenek még magyarországi köztermesztésben. A ma még csak részben ismert, de a jövõben akár visszafordíthatatlanná váló kockázatokon túlmenõen, jelenleg mezõgazdaságunk versenyképessége szempontjából is kívánatos ezen állapot fenntartása, hiszen legfõbb exportpiaca-inkon kizárólag a garantáltan a génmódosítás-mentes termény (pl. kukorica) értékesíthetõ.
Ugyanakkor az elmúlt hónapokban mind nemzetközi, mind európai, mind hazai szinten több fontos, de egyben aggodalmat keltõ folyamat indult be. Bár a magyar kormány 2005 januárjában – kihasználva a vonatkozó európai szabályozás adta ún. védzáradék lehetõségét – átmeneti tilalmat mondott ki az EU-ban eddig egyedüliként engedélyezett génmódosított kukorica hazai termesztésé-re, a jövõben további uniós engedélyek kiadása várható. Erre a helyzetre fel kell készülnünk, és lé-péseket kell tennünk, mind a hazai, mind az uniós jogalkotás és intézmény szintjén. Ezzel párhuza-mosan, zajlik a génmódosított és a hagyományos növények „együtt-termesztésére” vonatkozó ma-gyar szabályozás kidolgozása, és a kérdéskörben az Unió tagországai között is heves viták dúlnak, amelyek várható kimenetele még nem ismert.
Ebben a helyzetben fontosnak tartjuk, hogy valamennyi parlamenti párt egyértelmûen állást fog-laljon a génmódosított növények hazai felhasználására vonatkozóan, ezért kérjük, nyilatkozzon ar-ról, hogy az Ön pártja:
o fenn kívánja-e tartani Magyarország génmódosítás-mentességét, és képviseli-e ezt az álláspontot az Európai Unió megfelelõ intézményeiben (Tanács, Parlament) is?
o kezdeményez illetve támogat-e olyan kezdeményezéseket, amely lehetõvé tenné tagországok, illetve kisebb területi egységek (régiók, önkormányzatok) számára a génmódosított növények betiltását?
o folytatják-e a szigorú, a hagyományos gazdálkodók érdekeit messzemenõkig figyelembe vevõ együtt-termesztési jogszabályok megalkotását?
o támogatja-e a genetikailag módosított növényekre vonatkozó független hazai környezeti és egészségügyi hatásvizsgálatok lefolytatását és az ehhez szükséges források biztosítását?

Mielõbbi megtisztelõ válaszát elõre is köszönjük!
Budapest, 2006. január 25.

Tisztelettel:

Móra Veronika Nemes Noémi Farkas István
elnök kampányfelelõs ügyvezetõ elnök
Egyetemes Létezés Greenpeace Magyar Természetvédõk
Természetvédelmi Egyesület Magyarország Szövetsége