Mérgezett magzatok?

2005.09.08.

A köldökzsinóron keresztül akadálytalanul jutnak a magzatba a veszélyes vegyi anyagok – hívja fel a figyelmet egy amerikai kutatás. Az Egyesült Államok szenátusa a felmérés hatására törvénytervezetet készít elõ a vegyi anyagok szigorúbb szabályozására, ami túlmutat a hasonló európai tervezeten. A hazai zöld szervezetek arra kérik a politikusokat, hogy a környezet és egészség érdekeit szem elõtt tartó, szigorú uniós szabályozás életbe léptetése mellett foglaljanak állást.

A kutatások alapján már ismertté vált, hogy a vegyipar termékei a felnõttek és a gyermekek vérében is megtalálhatóak. Arról azonban eddig keveset tudtunk, hogy a magzatokba mennyi mesterséges vegyi anyag jut. Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group) nevû civil szervezet megbízásából 2004-2005-ben 413 féle vegyi anyagot keresve, 10 újszülött köldökzsinórját elemezték (1). Az eredmények megdöbbentõek. Átlag 200 különféle vegyi anyagot találtak egy-egy baba köldökzsinórvérében. Mivel ez a vér gyakorlatilag megegyezik a magzatba szállított vérrel, az eredmény egyértelmûen mutatja, hogy a várandós nõk vérébe kerülõ mesterséges vegyi anyagok egyenesen a magzatba jutnak. A vizsgálatok során összesen 287 különbözõ vegyi anyagot találtak, közülük 209-et még soha nem mutattak ki köldökzsinórvérbõl. A vizsgált vegyi anyagok közül 180 anyag rákot, 217 idegrendszeri problémákat, 208 pedig születési vagy fejlõdési rendellenességeket eredményez. Ráadásul a magzatok jóval érzékenyebbek a vegyi anyagok okozta káros hatásokra, mint a felnõttek.

„A környezetünkben elõforduló vegyi anyagoknak csupán egy töredékét tudták vizsgálni. Az amerikai vegyipar évente 75000 féle kemikáliát állít elõ vagy importál, és az egészségügyi szakemberek nagy részükrõl egyáltalán nem tudják, hogy közülük hány károsíthatja a magzatot.” – figyelmeztet Prommer Mátyás, a WWF Magyarország programvezetõje

Bár a vizsgálatok az Egyesült Államokban történtek, Európában sem rózsásabb a kép. Az európai lakosság – beleértve természetesen a magyarokat is – ugyanúgy ki van téve a vegyi anyagok okozta ártalmaknak. Ezt támasztja alá a WWF, nemzetközi természetvédelmi szervezet több, korábbi vérvételének eredménye is, amikor politikusok és önkéntesek vérét vizsgálták. Egy neves magyar kutató, Csaba György professzor már 13 évvel ezelõtt felhívta erre a veszélyre a figyelmet, de vészkiáltása akkor süket fülekre talált (2).

„A legújabb vizsgálatok eredményei alapján nem túlzás azt állítani, hogy a vegyi szennyezések miatt gyermekeink, a jövõ nemzedék, sõt az egész emberiség veszélyben van.” – hangsúlyozta Dragos Tibor, a Magyar Természetvédõk Szövetsége programvezetõje.

A megoldást hasonlóképpen látják az Atlanti-óceán két partján. Az EU már évek óta dolgozik a vegyi anyagokkal kapcsolatos új szabályozáson (REACH), az Egyesült Államokban pedig most van születõben egy hasonló javaslat.
„Míg az amerikai javaslat egy szélesebb helyettesítési alapelvet irányoz elõ, amely támogatja a biztonságosabb alternatívák kifejlesztését és használatát, addig a REACH ebbõl a szempontból kifejezetten gyenge.” – emelte ki Simon Gergely, a Levegõ Munkacsoport programvezetõje.

A jelenlegi helyzetet tekintve fennáll a veszély, hogy az EU nem csak elsõségét veszti el a szabályozás terén, hanem egy gyengébb szabályozás megalkotása esetén egyrészt piacot veszít, másrészt az amerikai vegyipar Európába telepítheti az otthon „problémássá” váló tevékenységeit.

A WWF Magyarország, a Levegõ Munkacsoport, a Magyar Természetvédõk Szövetsége, a Greenpeace és a Fauna arra kéri a magyar kormányt és a magyar európai parlamenti képviselõket, hogy – egyes ipari körök rövid távú gazdasági érdekei helyett – az egészség és a környezet védelmét, valamint a hosszú távú gazdasági érdekeket szem elõtt tartva, a szigorúbb szabályozás mellett foglaljanak állást. A késõ õszi szavazáskor hazánk európai parlamenti képviselõi szavazataikkal egyben azt is megmutathatják, hogy valóban felelõsen és a hosszú távú érdekeket szem elõtt tartva képviselik választóikat.


(1) Az Environmental Working Group tanulmányának részletes összefoglalója angolul a http://www.ewg.org/reports/bodyburden2/execsumm.php címen található

(2) A cikket lásd.: http://www.lelegzet.hu/archivum/1992/05/1892.hpp

További információ:
Dragos Tibor, Magyar Természetvédõk Szövetsége, tel.: 216-7297, 30/912-5587, e-mail: dragi@mtvsz.hu
Prommer Mátyás, WWF Magyarország, tel.: (1) 214-5554/232, 30/268-7829, e-mail: matyas.prommer@wwf.hu
Simon Gergely, Levegõ Munkacsoport, tel.: 20/3344-336, e-mail: simong@levego.hu

A sajtóközlemény szövege megtalálható a WWF Magyarország honlapján, a www.wwf.hu címen, a Sajtó / Sajtóközlemények rovatban, a Magyar Természetvédõk Szövetsége honlapján, a www.mtvsz.hu címen, valamint a Levegõ Munkacsoport weboldalán, a www.levego.hu címen.